Trudnoca iz tjedna u tjean

Moderator/ica: *anna*

Avatar
*anna*
Forumsko vječno sunce
Forumsko vječno sunce
Postovi: 5593
Pridružen/a: 23 srp 2009, 01:16
Lokacija: Rijeka

Trudnoca iz tjedna u tjean

PostPostao/la *anna* » 28 srp 2009, 22:47

Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / prvi tjedan

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje menstruacije, premda bi u ovo vrijeme - u odnosu na trenutak začeća - ispravnije bilo govoriti o minus 2. tjednu trudnoće!

Buduća majka
Ovo je vrijeme razmišljanja i planiranja trudnoće. U svakom slučaju preporučuje se izbjegavati pušenje i alkohol, kao i uzimanje nepotrebnih lijekova. Ovo se posebice odnosi na kronične bolesti (epilepsija), gdje bi se potencijalno štetni lijekovi trebali još prije začeća zamijeniti s manje štetnim ili neštetnim lijekovima.

Među nepotrebne lijekove svakako ne spada vitamin folna kiselina, koji se dapače preporučuje uzimati već od trenutka pojave želje za trudnoćom: folna kiselina naime sprječava nastanak određenih anomalija, prije svega oštećenja neuralne cijevi u embrija!
Pušenje može biti razlog nastanka promjena na krvnim žilama, odnosno resicama posteljice koje će ograničavati dotok kisika djetetu. Ovo može utjecati na rast nerođenog djeteta, ali i uzrokovati prijevremeni porod ili komplikacije prilikom poroda. Iz istog razloga se preporučuje izbjegavati čak i pasivno pušenje ili boravak u zadimljenim prostorijama.
Trudnoća, porod i roditeljstvo duboko će utjecati na vaše odnose u obitelji, osobito s partnerom. Vrijeme prije začeća trebalo bi iskoristiti za razgovor s partnerom o promjenama koje slijede i izazovima koji se mogu pojaviti. Vrijeme je da se suočite s eventualnim suprotnim ili ambivalentnim osjećanjima: osjećajem dvojbe ili nesigurnosti.

Savjet
U okviru planiranja trudnoće trebali biste posjetiti stomatologa i sanirati promjene na zubima i u usnoj šupljini. Idealno bi bilo načiniti i mikrobiološku obradu cerviksa - obriske vrata maternice na aerobne bakterije, klamidiju i miko-/ureaplazme, te provesti antibiotsku terapiju u slučaju prisutne infekcije i prije nastupanja infekcije.
U novije vrijeme preporučuje se učiniti još dvije stvari: odrediti razinu hormona TSH u krvi jer se već i kod normalnih vrijednosti, ali većih od 2,5 mU/L u slučaju trudnoće preporučuje supstitucijska terapija s hormonima štitnjače. Hipotireoza, čak i subkliničkog tipa, može negativno utjecati na plodnost, češća je pojava spontanih pobačaja, te negastivno utječe na inteligenciju djeteta.
Druga vrsta pretraga koje se preporučuju je određivanje seroloških testova na toksoplazmu: određivanje IgM, IgG i IgA protutijela na toksoplazmu. U slučaju preboljele infekcije i postojanja imuniteta (pozitivna IgG protutijela), testove nije više potrebno ponavljati. Ugrožene mogu biti seronegativne trudnice - trudnice s negativnim IgM, IgG i IgA protutijelima. Kod ovih trudnica je serološke testove potrebo ponavljati svakih 8 tjedana tijekom trudnoće, a u slučaju serokonverzije provesti odgovarajuću antibiotsku terapiju kako bi se spriječile moguće posljedice.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / drugi tjedan

Ginekolozi računaju trudnoću od prvog dana zadnje menstruacije, premda bi u ovo vrijeme - u odnosu na trenutak začeća - bilo ispravnije govoriti o minus prvom tjednu trudnoće!

Buduća majka
Tijekom reprodukcijskog dijela života maternica se kroz menstruacijski ciklus priprema za oplodnju svaki mjesec. Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacijskog krvarenja, koje predstavlja zapravo ljuštenje sluznice maternice. Tijekom slijedeća dva tjedna ciklusa nastupa obnavljanje sluznice i njena priprema za trudnoću. Istodobno se odvijaju promjene na jajnicima gdje počinje sazrijevanje jajne stanice. Negdje koncem 2. tjedna od početka menstruacije dolazi do pucanja folikula na jajniku (mjehurića ispunjenog tekućinom, a u kojem se nalazi jajna stanica) što se označuje pojmom ovulacijom.
Ovulacija je vrijeme najveće plodnosti žene. Jajna stanica je sposobna za oplodnju svega nekih 4 sata po ovulaciji, no spermatozoidi mogu živjeti i do tjedan dana u vratu maternice te sačekati na neki način ovulaciju. Još nekoliko zanimljivosti: Spolni odnos u vrijeme ovulacije ne označuje i sigurno nastupanje trudnoće - šansa za rođenjem djeteta iz odnosa u vrijeme ovulacije iznosi oko 35%!

Iz puknutog folikula na jajniku nastaje žuto tijelo (corpus luteum), koje proizvodi hormon progesteron odgovoran za promjene u tijelu žene tijekom druge faze menstruacijskog ciklusa, kao i rane trudnoće, te ranog razvitka embrija. Povratni hormonski odgovor iz posteljice (hormon ß-hCG) utječe nakon oplodnje na produžetak života žutog tijela i održavanje trudnoće do potpunog razvitka posteljice. U suprotnom, funkcija žutog tijela se gasi za nekih dva tjedna, zbog čega nastaje odumiranje sluznice maternice i njeno ljuštenje - nastupa slijedeća menstruacija.

Savjet
Obratite pozornost na vašu prehranu! Višak, kao i manjak kilograma mogu utjecati na reprodukcijsku sposobnost. Pokušajte prije trudnoće ostvariti i zadržati približno idealnu težinu, trudnoća nije vrijeme za držanje dijete.
Izbjegavajte masnu hranu i hranu bogatu ugljikohidratima ili šećerom. Umjesto toga uživajte u svježem voću i povrću, čija će biljna vlakna posebice pomoći pri zatvoru (začepu ili opstipaciji), koji je česti problem u trudnoći.
Da biste sačuvali elastičnu kožu, dobru probavu kao i cirkulaciju, pazite na dovoljni unos tekućine u trudnoći.
Vaše opće dobro stanje olakšati će ne samo trudnoću, nego i porod. Iskoristite vrijeme prije začeća za stjecanje određene fizičke spremnosti.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / treči tjedan

Ovo je tjedan u kojem se događa začeće: jedan od 200 do 300 milijuna spermija ubačenih ejakulatom u rodnicu dospjeti će do jajovoda i oploditi jajnu stanicu.

Buduća majka
Konac drugog i početak trećeg tjedna menstruacijskog ciklusa je vrijeme ovulacije i oplodnje - vrijeme kada će se u jednom od vaših jajovoda susresti jedan od milijuna spermija vašega partnera i vaša jajna stanica. Uporedo s ulaskom prvog spermija u jajnu stanicu, počinju kemijski procesi koji ne dopuštaju ulazak niti jednom drugom spermiju u jajnu stanicu. Tijelo i rep spermija koji je ušao u jajnu stanicu se rastapaju, a njegova jezgra koja sadrži genetički materijal bubri i stapa se s jezgrom jajne stanice.

Vaša beba
Zigota - oplođena jajna stanica će plutajući u tekućini jajovoda prvih nekoliko sati potpuno mirovati, a potom će krenuti njena nevjerojatna dioba, prvo u dvije stanice, potom u četiri, da bi u maternicu dospjela pet do sedam dana nakon oplodnje u stadiju od 30-tak stanica. Nakupina stanica se sada zove morula, od latinskog naziva za murvu ili dud, na koji nalikuje.

Spol vašeg djeteta određuju dva od 46 kromosoma - spolni kromosomi odnosno gonosomi. Spermij i jajna stanica nose svaki po jedan gonosom. Jajna stanica ima X kromosom, a spermij može imati X ili Y kromosom. Ako je jajnu stanicu oplodio X kromosom, dobiti ćete djevojčicu, i ako spermij sadrži Y kromosom, imati ćete dječaka. Spol vašega djeteta dakle u potpuno ovisi o spermiju koji je oplodio jajnu stanicu. Spermiji koji nose X kromosom veći su i sporiji, te duže žive od spermija s Y kromosomom. Otuda je rašireno mišljenje da treba često voditi ljubav nekoliko dana prije ovulacije da biste dobili žensko dijete, a ukoliko želite dječaka ljubav bi trebalo voditi za vrijeme ili odmah nakon ovulacije, ali ne previše često.

Savjet
Mogućnost začeća povećati ćete vođenjem ljubavi (...najmanje) svaki drugi dan počevši od konca prethodnog i tijekom ovog tjedna ciklusa. Povećanje tjelesne temperature za najmanje 0.6 °C tijekom ovog tjedna upućuje na ovulaciju.

Oplodnja i dioba do stadija morule

Embriologija
Humani prenatalni razvitak se dijeli na embionalno i fetalno razdoblje. Embrionalno razdoblje počinje s oplodnjom i završava osam tjedana kasnije. Prema različitim vanjskim i unutarnjim kriterijima, embrionalno razdoblje od osam tjedana (56 dana) se dijeli u 23 Carnegie stadija. Podjelu embrionalnog razvitka u stadije je uveo Franklin Mall 1914. godine u Carnegie institutu, Washington, a modificirao ju George Streeter, definirajući 23 stadija. Shemu su kompletirali O'Rahilly i Müller 1987. godine, koji govore o embrionalnim stadijima ili Carnegie stadijima.
Prvih sedam dana embrionalnog razvitka (treći tjedan trudnoće) obuhvaća stadij oplodnje (Carnegie stadij 1), diobe stanica do stadija morule (Carnegie stadij 2), stvaranje blastociste (Carnegie stadij 3) i prikvačanje blastociste na endometrij (Carnegie stadij 4).
Oplodnja, koja uključuje kontakt spermatozoida i zone pelucide, penetraciju kroz zonu pelucidu i ooplazmu, otpadanje repa i bubrenje glave spermatozoida i izbacivanje skundarnog polarnog tjelešca, je proces koji se odvija u jajovodu. Nakon oplodnje se formiraju dva pronukleusa - muški i ženski pronukleus i počinje prva mitotička dioba zigote. Nakon završenog petog i u početku šestog mitotičkog ciklusa blastomere stječu sposobnost stvaranja tekućine, koja se nakuplja između stanica razdvajajući ih u "unutrašnju masu stanica" iz koje nastaje embrioblast i šupljinu ispunjenu ovom tekućinom, karakterističnu za stadij blastociste.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / četvrti tjedan

Ovo je vrijeme implantacije - ukopavanja embrija u sluznicu maternice.

Buduća majka
Po prilici sedam dana nakon oplodnje vaša beba se ugnijezdila u sluznicu maternice - endometrij, te trudnoća počinje i zvanično. U vrijeme implantacije (21. - 22.dan ciklusa) može se javiti oskudno sukrvica, koja ne predstavlja niti dobar niti loš znak. Pojava sukrvice označuje susret embrija sa sitnim krvnim žilama na mjestu ukopavanja u sluznicu maternice, koja potom za dan-dva spontano prestaje.

Vaša beba
Za nekoliko sati oplođena jajna stanica se dijeli u dvostaničnu, pa potom u četverostaničnu zigotu. Ubrzo vaša beba izgleda poput murve ili duda - stadij morule i predstavljena je s nekih 30-tak stanica. Nakon četiri dana nastaje blastocista - stanična loptica ispunjena tekućinom, koja ima otprilike stotinu stanica. Premda se niti mikroskopski još ne može vidjeti nikakova organizacija, stanice se počinju raspoređivati u predodređene slojeve. Od nekih će postati sam plod, druge će sačinjavati strukture koje će ga hraniti.

Zigota dospijeva u materičnu šupljinu i ukopava se u njenu sluznicu između četvrtog i sedmog dana po oplodnji, premda se ne mora čvrsto ukopati do desetog dana. Vanjski omotač zigote u kontaktu sa sluznicom maternice pruža izdanke (resice) u endometrij koji će omogućiti izmjenu hranjivih i otpadnih sastojaka između krvi majke i rastućeg ploda. Ovaj spoj će postupno sazrijevati u placentu ili posteljicu, organ koji će hraniti i štititi vašu bebu narednih mjeseci.

Savjet
Obzirom da je vaša beba potpuno upućena na vas i svu hranu prima kroz vaš krvotok, veoma je važno da se tijekom trudnoće zdravo hranite.
Ako ste i prije trudnoće zdravo i uravnoteženo jeli, u trudnoći nastupaju tek male promjene u prehrani. Dnevne potrebe u kalorijama rastu tek negdje iza 20. tjedna trudnoće i to za 200 - 300 kcal/dan. Daleko je važnije jesti dobro, nego puno.
Izbjegavajte hranu bogatu mastima i šećerom, koja ne sadrži važne prehrambene sastojke. Svjež, meki sir, nepasterizirano i nekuhano mlijeko, salata od svježeg kupusa i razni namazi mogu biti zagađeni bakterijom listerija, koja izaziva listeriozu. Ova bolest može izazvati pobačaj ili rađanje mrtvog djeteta. Sirovo meso ili jelo pripremljeno od sirovog mesa (suhomesnati proizvodi), kao i neoprano povrće i voće mogu uzrokovati toksoplazmozu - bolest koja može izazvati sljepoću, te oštećenja mozga i srca djeteta.

Blastocista & Implantacija

Embriologija
Carnegie stadij 3: Koncem petog i početkom šestog dana embrionalnog razvitka, embrij u stadiju blastociste se oslobađa omotača zigote - zone pelucide, serijom ciklusa ekspanzije-kontrakcije u procesu koji se naziva "hatching" ili "first birth".
Carnegie stadij 4 označuje početak implantacije, u ovoj fazi dolazi do prikvačanja blastociste za endometrij kojeg čine multinuklearne stanice fuzionirane u simplazmu.
Implantacija, koja označuje Carnegie stadij 5, odvija se u nekoliko stupnjeva koji su vremenski smješteni u drugi tjedan embrionalnog razvitka. U prvo vrijeme je trofoblast solidan, potom se javljaju krvna jezerca - lakune, a koncem ovog stadiju i komunikacija između lakuna i endometralnih krvnih žila, čime se uspostavlja majčino-fetalna cirkulacija. Embrioblast se u ovo doba diferencira u dva germinalna sloja: epiblast i hipoblast.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / peti tjedan

Ovaj tjedan bi se mogao najbolje označiti kao vrijeme iščekivanja. Iščekujući pojavu vaše mjesečnice, možda ćete osjetiti neke znakove trudnoće slične premenstrualnim tegobama, kao što su napetost u dojkama ili osjećaj mučnine.

Buduća majka
Ponekad žene instinktivno znaju da su trudne. Najvjerojatniji razlog za ovaj osjećaj je priljev veće količine ženskih spolnih hormona estrogena i progesterona, kao i sasvim novih hormona kao što su hPL - humani placentarni laktogen i hCG - humani korionski gonadotropin. Razina estradiola u krvi raste u trudnoći 100 puta, a estriola i 1.000 puta u odnosu na razinu prije trudnoće.
Tijekom petog tjedna trudnoće javljaju se tzv. nesigurni znaci trudnoće. To su prije svega osjetljive i napete dojke, kao i izostanak mjesečnice. Nije svaki izostanak mjesečnice znak trudnoće - stres ili druge bolesti su veoma često razlozi istog. Zbog visoke razine navedenih "hormona trudnoće" može se javiti osjećaj pojačanog umora, kao i pritisak u zdjelici, te pojačan nagon za mokrenjem.

Vaša beba
Već koncem prošlog i tijekom ovoga tjedna jednostavna loptica - blastocista se pretvara u embrij unutar kojega se počinju razlikovati tri listića iz kojih će u procesu gastrulacije nastati tri različite vrste tkiva. Iz unutrašnjeg listića - endoderm nastati će probavni sustav, gušterača, jetra i pluća, a iz vanjskog listića - ektoderm živčani sustav, koža, kosa, zubna caklina i očna leća. Srednji listić - mezoderm diferencirati će se u potporna tkiva - kostur i mišiće, kao i bubrege, srce i krvne žile. Stanice svakog tkiva premještati će se toliko dugo dok ne stignu na ciljno mjesto.
Stvaranjem embrionalnih listića embrij poprima oblik štita, te se na njemu razlikuju gornja i donja, prednja i stražnja, te lijeva i desna strana. Na leđnoj strani embrionalnog štita počinje se formirati pruga od koje se stvara u početku žlijeb, koji se potom zatvara i tvori tzv. neuralnu cijev. Iz prednjeg dijela neuralne cijevi će se razviti mozak, a iz stražnjeg dijela leđna moždina. U središtu embrija počinje se stvarati ispupčenje od kojeg se formira srce koje počinje kucati, praćeno stvaranjem krvnih žila koje urastaju na svoja mjesta.

Savjet
Četiri tjedna nakon zadnje mjesečnice se u slučaju trudnoće u vašem urinu može otkriti hormon trudnoće hCG. Testove za trudnoću možete nabaviti u ljekarni - obično indikator promijeni boju ili se u predviđenom polju javi obojena crtica ili znak plus. Preporuka je test raditi iz prvog jutarnjeg urina obzirom da sadrži najviše hCG-a. Današnji testovi su veoma pouzdani.
Jesti ne znači brinuti se o količini kalorija. Radije pazite na kvalitetu i hranjivost namirnica koje uzimate. U trudnoći je važno pripremati i kuhati različita jela. Mnoge namirnice imaju hranljive sastojke, ali u različitim omjerima. Raznolika prehrana zadovoljava potrebne količine svih nužnih sastojaka. Jedite češće i manje (6 - 8 manjih obroka), takav način prehrane utječe na bolju probavu i potpuniju razgradnju hrane.
Gastrulacija - stvaranje trilaminarnog embironalnog diska

Embriologija
Treći tjedan embrionalnog razvitka - peti tjedan amenoreje (izostanka menstruacije) obuhvaća Carnegie stadij 6 i 7. Tijekom ovog razdoblja epiblast prolazi brojne složene promjene koje vode diferencijaciji u tri germinalna lista u procesu označenom pojmom "gastrulacija".
Carnegie stadij 6 odlikuje proliferacija i migracija stanica epiblasta u pravcu središnje linije embrionalnog diska i nastanak "primitivne pruge", koja raste u duljinu dok ne dosegne polovicu embrionalnog diska. Primitivna pruga je mjesto u koje poniru stanice koje migriraju iz lateralnih dijelova diska, a koje će formirati mezoblast i endoblast. Na ovaj način nastaje trilaminarni embrionalni disk, a ovo je vrijeme kada možemo dobiti i prve ultrazvučne slike u trudnoći.

Glavni kriterij za Carnegie stadij 7 je pojava notokordalnog nastavka neposredno rostralno u odnosu na primitivni čvor i prugu. Embrionalni disk je u pravilu okrugao, ovalan ili kruškolik. Stanice koje poniru u predjelu primitivnog čvora migriraju uzduž medijalne linije kranijalno i formiraju notokordalni nastavak, a ovaj proces se može usporediti s klizanjem prstiju u rukavicu. Na ultrazvučnim slikama iz ovog razdoblja prepoznaju se gestacijska i žumanjčana vreća.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / šesti tjedan

Otkriće i spoznaja da ste trudni biti će radostan trenutak za vas i vašeg partnera!

Buduća majka
Izostanak mjesečnice je doista pravi pokazatelj da ste trudni i javlja se dva do tri tjedna nakon začeća. Izostanak menstruacijskog krvarenja može biti izazvan i drugim razlozima, zato trudnoću potvrdite sami testom ili liječničkim pregledom. Ovo je vrijeme kada se trudnoća može vidjeti i ultrazvučnim pregledom: gestacijska (embrionalna) vrećica mjeri 10 - 15 mm u promjeru, a unutar embrionalne osnove se vide otkucaji fetalnog srca.
Trudnoća se obično dijeli u tri razdoblja, koja su označena pojmom trimestar ili tromjesečje. Prvi trimestar traje do punih 15. tjedana, tijekom prvih 12. tjedana odvija se organogeneza. Koncem prvog trimestra svi organi su formirani i od sada do konca trudnoće dijete raste u dužinu i deblja se. U ovo vrijeme je rizik od spontanog pobačaja najveći. Drugi trimestar obuhvaća razdoblje od 16. - 27. tjedna trudnoće i treći trimestar razdoblje od 28. - 40. tjedan trudnoće.

Vaša beba
Tijekom šestog tjedna trudnoće postaju vidljivi različiti dijelovi embrija. Embrij iz prvobitnog oblika štita poprima oblik slova C, a neuralna cijev koja se proteže duž leđa je sada zatvorena. Uzduž obje strane neuralne cijevi nastaju nakupine stanica zvane somiti iz kojih se razvijaju mišići i druge strukture pojedinih segmenata tijela.

Dužina i težina bebe:
Volumen gestacijske (embrionalne) vrećice je 2 - 3 ml, a vaša beba je dugačka 2 - 6 mm.

Savjet
Vaša beba će se roditi četrdeset tjedana od prvoga dana vaše zadnje menstruacije (ZM). Ipak na ovako izračunati termin poroda (TP) porodi se svega se 3 - 5% beba. Stvarni termin poroda leži zapravo u razdoblju između 38. i 42. tjedna trudnoće.
Obzirom da je začeće nastupilo tek koncem drugog ili početkom trećeg tjedna trudnoće, u četrdesetom tjednu trudnoće je vaša beba stara samo 38 tjedana.
Početak stvaranja morfoloških karakteristika

Embriologija
Četvrti tjedan embrionalnog razvitka je razdoblje između 23 - 28 dana po oplodnji i obuhvaća Carnegie stadije 8 - 10. Ovo je razdoblje u kojem svaki od triju zametnih listića daju osnovu za brojna tkiva i organe, te se javljaju prve morfološke karakteristike kičmenjaka.
Carnegie stadij 8 odlikuje kruškoliki oblik embrionalnog diska, početak procesa neurulacije i pojava notokordalnog i neurenteričkog kanala.
Tijekom Canegie stadija 9 nastaje neuralni žlijeb koji se širi prema primitivnoj pruzi , te počinje uzdizanje lateralnih rubova neuralne ploče i stvaranje neuralnih nabora i somita. Ovaj stadij karakterizira prisustvo 1-3 somita, vidljiv neuralni žlijeb, pojava moždanih vezikula i početak kucaja srca.
Carnegie stadij 10 odlikuje početak spajanja neuralnih nabora i nastajanje neuralne cijevi s dva otvora - prednjim i stražnjim neuroporusom. Nakon zatvaranja neuralne cijevi pojavljuju se dva parna zadebljanja ektoderma: slušne i lećne plakode, kao i prva dva ždrijelna luka.
Na ultrazvučnim slikama su vidljivi gestacijska i žumanjčana vrećica, kao i embrij čija je duljina CRL - "crown rumph length" - od tjemena do trtice 1 - 3,5 mm, oblika je slova C uslijed savijanja embrionalnog diska.
Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / sedmi tjedan


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / sedmi tjedan

Sedmi tjedan amenoreje odlikuje pojava ranih znakova trudnoće: mučnine i često povraćanja. Amenoreja označuje razdoblje od zadnje mjesečnice, za razliku od "stvarne" trudnoće koja je nekih dva tjedna kraća. Otuda i razlika u "pučkom" računanju trajanja trudnoće u odnosu na visinu trudnoće koju vam odredi ginekolog!

Buduća majka
U prvim tjednima trudnoće najčešći simptom je mučnina i često povraćanje. Bez obzira što se naziva jutarnja mučnina, može se javiti u bilo koje doba dana. Često se javlja pojačana osjetljivost na mirise, kod nekih žena pojačan osjećaj umora i bez dodatnog napora, te osjećaj razdražljivosti. Dojke su napete i osjetljive. Razlog ovim promjenama je povišena razina hormona progesterona kojeg stvara još uvijek žuto tijelo jajnika.

Vaša beba
Tijekom proteklog perioda, prednji dio neuralne cijevi počinje se širiti u mjehurić iz kojega će nastati mozak koji će ispuniti glavu. S obje strane glave počinju se formirati optički mjehurići iz kojih će nastati oči bebe. Na površini embrija počinju pupati male okrajine iz kojih će se razviti ručice i nožice. Na stražnjem kraju bebe još uvijek se vidi rep. Embrij se nalazi unutar embrionalne vrećice i okružen je s dvije zaštitne membrane (amnion i korion).

Dužina i težina bebe:
Beba je dugačka od tjemena do trtice 5 - 13 mm i teška oko 0.8 g

Savjt
Kad osjetite da nadolazi val mučnine, sjednite i nagnite se naprijed tako da vam se glava odmara među koljenima.
U sprječavanju jutarnjeg povraćanja i drugih čestih tegoba u trudnoći mnogim ženama pomaže topao čaj od kamilice, mente ili đumbira. Vrećice biljnog čaja dostupne su u svim trgovinama hranom, a uz pomoć cjedila možete sami pripremati biljne čajeve.
Razvitak ždrijelnih lukova

Embriologija
Sedmi tjedan amenoreje i peti tjedan embriogeneze je razdoblje između 29 - 33 dana nakon oplodnje. Tijekom ovog razdoblja nastaju suptilne morfološke promjene, pri čemu dominira rast glave.
Carnegie stadij 11 odlikuje pojava 13 - 20 somita, rostralnog neuroporusa i slušnih mjehurića koji se još uvijek nisu odvojili. Počinje razvitak optičkih mjehurića i sinusa venosusa. Pojavljuju se mezonefritički kanal i tubuli.
Tijekom Carnegie stadija 12 zatvara se kaudalni neuroporus, vidljiv je treći ždrijelni luk kao i 21 - 29 somita. Pojavljuju se pupoljci gornjih ekstremiteta, kao i plućni pupoljci.
Carnegie stadij 13: Slušni mjehurić je odvojen, lećna plakoda još uvijek ne pokazuje udubljenje. Pojava četvrtog ždrijelnog luka. U srcu nastaju septum primum i foramen primum. Razlikuju se lijevi i desni plućni pupoljak, osnove nogu, kao i više od 30 somita.
Carnegie stadij 14 obuhvaća nastanak osnove malog mozga i očnog mjehurića. Pojavljuje se šesti ždrijelni luk. Pupoljci gornjih ekstremiteta se izdužuju.
Ultrazvučni pregled otkriva gestacijsku i žumanjčanu vrećicu, embrij čija je duljine između 2,5 - 7 mm, kod kojeg razlikujemo dva moždana mjehurića, srčano ispupčenje i kaudalni dio, te pupoljke prvo gornjih i potom donjih ekstremiteta.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / osmi tjedan

Ako do sada niste posjetili liječnika, vrijeme je da to učinite u narednom razdoblju! Ginekološka skrb tijekom trudnoće naziva se prenatalna ili antenatalna skrb ili pregledi. Idealna prenatalna skrb obuhvaća preglede jednom mjesečno do 28. tjedna trudnoće, potom se pregledi planiraju svaka 3 tjedna, a od 36. tjedna svaka 2 tjedna. U vrijeme termina poroda pregledi su jednom tjedno ili češće.

Buduća majka
Stijenka maternice je do sada već jasno omekšala da bi mogla dopustiti blastocisti da se čvrsto ukopa. Uz omekšanje tijela maternice javlja se zgušnjavanje sluzi vrata maternice, koja stvara čep (Kristellerov čep) u kanalu vrata maternice, koji će otići tek s prvim porođajnim trudovima koncem trudnoće. Kod ginekološkog pregleda u ovo vrijeme, osjeti se jasno povećanje i mekoća maternice. Ovo povećanje maternice je izvana još uvijek neprimjetno. O trudnoći u ovo vrijeme svjedoče jedino tegobe koje imate, pozitivan test na trudnoću koji ste napravili ili nalaz liječnika koji vas je pregledao.

Vaša beba
Stvaranje pojedinih organa embrija - organogeneza je u punom jeku! Počinje se stvarati embrionalni probavni sustav, s već prisutnom žumanjčanom vrećicom koja u ovo vrijeme proizvodi krvne stanice. Razvijaju se embrionalna pluća, a pupčana vrpca i posteljica obavljaju zajedničke funkcije. Počinje se nazirati obris lica s otvorom za usta. Pojavljuju se gornja usna i uz nosnice vršak nosa. S jedne i druge strane glave su prisutni pigmentni diskovi iz kojih će se razviti šarenica oka. Počinje razvitak vanjskog uha. Razvitak udova napreduje, tako da se već tjedan dana nakon stvaranja pupoljaka udova, na njima razlikuju dva dijela: predio ramena i ruke.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 2.5 cm, i teška oko 3 g.

Savjet
Kod prvog ginekološkog pregleda vaš liječnik će vas ispitivati o vašem zdravlju kao i bolestima u obitelji. Prije nego posjetite ginekologa prisjetite se datuma vaše zadnje menstruacije.
Pitajte vašeg liječnika sve što vam nije jasno u vezi s trudnoćom. Unaprijed sastavite popis onoga što vas zanima.
Uobičajene liječničke kratice s kojima ćete se u ovo vrijeme susretati:
ZM - zadnja menstruacija
TP - termin poroda
TT - tjelesna težina
Alb - bjelančevine (albumen) u mokraći
RR - krvni tlak
KKS - kompletna krvna slika
KČS ili KDS - kucaji čedinjeg ili dječijeg srca
SSL ili CRL - dužina tjeme-trtice
Šesti embrionalni tjedan

Embriologija
Šesti tjedan embriogeneze je razdoblje između 36. - 41. dana nakon oplodnje, koje obuhvaća Carnegie stadij 15 - 17.
Tijekom Carnegie stadija 15 dolazi do prekrivanja lećnog mjehurića ektodermom, dok su razvitak nosne jamice i osnove dlanova u punom jeku. Buduće moždane hemisfere su bolje definirena, postaje vidljiva pigmentirana retina. Unutar bronhijalnog stabla se rezlikuju lobarni pupoljci.
Carnegie stadij 16 odlikuje lateralizacija nosnih jamica, pojava nazolakrimalnih jamica, te osnova tabana. Nastaje osnova cerebralne epifize, postaje vidljiva neurohipofizarna evaginacija. Postaju evidentni lobarni bronhi.
Carnegie stadij 17: Glava je relativno velika, trup se počinje ispravljati. Razlikuju se nazofrontalne jamice i aurikularni brežuljci. Postaju vidljivi prsti, još uvijek prisutne formacije interdigitalnih zona. Počinje hondrifikacija u području gornjih ekstremiteta - humerusa i radiusa, kao i u nekim vertebralnim sentrima. Dolazi do atrofije embrionalnog repa. Počinje razvitak pupoljaka segmentalnih bronhija. Vidljiv je crvuljak.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / deveti tjedan

Unatoč trudnoći od devet tjedana, trbuh se još ne vidi!

Buduća majka
Premda je razvitak embrija u poodmaklom stadiju, u vašemu vanjskom izgledu još uvijek nema znakova trudnoće ili su promjene tako male da ih samo vi možete zapaziti! Tako naprimjer koža lica može postati glatkija nego inače, a lice bucmastije. Kod nekih trudnica mogu se javiti i prištići. U ovo vrijeme razina hormona hCG dosiže velike vrijednosti, zbog čega su tegobe (mučnina) najčešće najizraženije. Druga djelovanja hormona trudnoće odnose se na dojke koje postaju punije, i u većine trudnica osjetljivije. Moguća je pojava pojačanog vaginalnog iscjetka, što ne čudi obzirom da razina hormona estriola raste i do 1.000 puta iznad vrijednosti izvan trudnoće.

Vaša beba
S rastom u dužinu i povećanjem embrija dolazi do izravnavanja leđa i smanjenja, te nešto kasnije iščezavanja repa. Glava embrija je još uvijek nesrazmjerno velika u odnosu na njegovo tijelo, i savijena je put sprijeda, prema njegovim prsima. Oči su već dobro razvijene, još uvijek su široko razmaknute, gotovo su sa strana na glavi, i pokrivene membranskim poklopčićem. Dolazi do potpunog nestanka repa. S razvitkom mišića vaša beba se počinje micati. Naravno da ove pokrete ne možete osjetiti - proći će još dugo vremena prije nego ih samostalno registrirate. Za sada su pokreti embrija vidljivi isključivo pri ultrazvučnom pregledu!
Napreduje oblikovanje ručica i nožica, s naglaskom na šakicama i stopalima. Na šakicama se razlikuju nabori za prste, koji su još uvijek spojeni. Napreduje razvitak crijeva, pri čemu se nerijetko crijevo nalazi i unutar pupčane vrpce, što je sve do 12. tjedna trudnoće sasvim normalna pojava (fiziološka omfalokela).
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 3.5 cm, i teška oko 4 g.

Savjet
Preporučeno povećanje težine u normalnoj trudnoći iznosi 10 - 12 (15) kilograma. Manjak ili višak kilograma može sprječavati optimalni razvitak vaše bebe i otežati trudnoću kao i porod.
Sve trudne žene ne dobivaju jednako i ravnomjerno na težini, nemojte se uplašiti ukoliko se vaš dobitak na težini razlikuje od onoga kod vaše prijateljice. U prvom trimestru trudnica dobije jedan do dva kilograma. U drugom trimestru slijedi dobitak na težini od nekih šest kilograma, a u zadnjem pet kilograma. Upamtite da su ovo tek prosječne vrijednosti.
Ponekad će zadržavanje tekućine uzrokovati porast tjelesne težine, što može ometati rad bubrega, a u težim slučajevima izazvati poremećaj rada jetre, srca ili cirkulacije (preeklampsija, HELLP sindrom i sl.). Često vježbanje i široka odjeća mogu poboljšati cirkulaciju.
Zbog zadržavanja tekućine u tijelu, kupite prostraniju odjeću i čvrst grudnjak s širokim naramenicama.
Sedmi embrionalni tjedan

Embriologija
Sedmi embrionalni tjedan je razdoblje između 44. - 49. dana nakon oplodnje.
Tijekom Carnegie stadija 18 tijelo postaje više kuboidalnog oblika. Digitalna ploča pokazuje nabore za prste. Razvija se oronazalna membrana, a u unutarnjem uhu 1-3 polukružna luka. U srcu nastaju septum secundum i foramen ovale. U muških embrija počinje razvitak gonadalnog spola.
Carnegie stadij 19 odlikuje izduljenje i ispravljanje trupa embrija. Udovi se pružaju gotovo izravno naprijed. Razvijaju se nabori za prste na stopalima, razvija se olfaktorni bulbus i stražnji epitel rožnice. Vidljiva je hrskavičava kapsula uha. Pojavljuje se vanjski akustički kanal. Maksila i mandibula. Razvitak zgloba kuka i koljena. Atrofija embionalnog repa. Ruptura kloakalne membrane.
Carnegie stadij 20: gornji udovi su dulji i počinje njihovo savijenje u području laktova, ruke su u pronaciji, a prsti razdvojeni. Živčana vlakna se spajaju s optičkom hijazmom. U metanefrosu su vidljivi bubrežni mjehurići S oblika. Razvitak gonadalnog spola u ženskih embrija.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / deseti tjedan

U ovo vrijeme se javljaju i/ili su najintezivnije "trudničke tegobe" - osjećaj mučnine, pojačano lučenje sline, kao i jutarnje povraćanje.
Buduća majka
Visoka razina hormona trudnoće - ß-hCG je razlog pojave tipičnih tegoba rane trudnoće: osjećaj mučnine, pojačano lučenje sline, jutarnje povraćanje. U ovo vrijeme razina ß-hCG dosiže vrijednosti od oko 1 milijun IU/L. O kojim vrijednostima se ovdje radi, točnije ćete si predočiti kada znate da je za produkciju 1 IU/L hCG potrebno 1 milijun stanica trofoblasta! Ovako visoke vrijednosti se održavaju do 12. tjedna trudnoće, potom razina ß-hCG pada na 100.000 IU/L u 16. tjednu trudnoće, vrijednost koja se potom održava do konca trudnoće. S padom razine ß-hCG obično prestaju problemi s mučninom i povraćanjem u trudnoći. Ukoliko se ovi problemi nastavljaju, potrebno je razmotriti i njihove druge uzroke!
Funkcija ß-hCG hormona u organizmu trudnice je višestruka. U ranoj trudnoći su to:
• luteotropna funkcija: potpora funkciji žutoga tijela jajnika u produkciji progesterona koji održava trudnoću,
• tireotropna funkcija: utjecaj na štitnu žljezdu trudnice koja povećava svoju funkciju u trudnoći za nekih 25%! i
• imunosupresijska funkcija: zajedno s drugim hormonima (EPF - Early factor of pregnancy i PAF - Platteled activated factor) suprimira imunološki odgovor trudnice i na taj način sprječava odbacivanje ploda kao stranog tijela (embrij - da se prisjetimo - nosi 50% gene oca koji su za trudnicu strani geni).

Vaša beba
Većina organa vaše bebe već postoji u minijaturnom obliku, a plan razvitka se upotpunjuje razvitkom spolnih organa. Unatoč tomu što se vanjsko spolovilo neće vidjeti još nekih tjedan dana, u ovom tjednu su od indiferentne primarne gonade formirani jajnici ili testisi koji potom svojim hormonima usmjeravaju razvitak vanjskih spolnih organa. Nastavlja razvitak šakica i stopala, sada se palac počinje razlikovati od drugih prstiju. Javljaju se okusni i zubni pupoljci.
Srce je u potpunosti razvijeno i sadrži četiri šupljinice: dvije pretklijetke i dvije klijetke. Mozak se nastavlja ubrzano razvijati: svake minute nastane otprilike 250.000 novih moždanih stanica!
Ultrazvučno se mogu pratiti pokreti vaše bebe, koji još uvijek nisu voljnog karaktera.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 4.5 cm, a teška oko 5 g.

Savjet
Osim osjećaja mučnine i povraćanja, hormonalne promjene u trudnoći mogu izazvati promjene na koži u smislu trudničkih pjega na licu (chloasma) kao i snažnije pigmentacije drugih dijelova tijela (areole oko bradavica na grudima, središnje linije na trbuhu - linea nigra). Promjene nastaju kao rezultat dublje pigmentacije kože usljed visoke razine estrogena. Osim tamnijih pigmentacija, mogu se javiti i spider nevusi: sitni crveni madeži sastavljeni od vrlo sitnih žilica koje su nalik na paukove nožice. Spider nevusi nastaju usljed prskanja vrlo sitnih krvnih kapilara kože. Promjene možete unekoliko spriječiti zaštitom od direktnog izlaganja lica sunčevim zrakama! Koristite kreme za lice s visokim zaštitnim faktorom.

Osmi embrionalni tjedan
Embriologija
Osmi embrionalni tjedan označuje konac embriogeneze, a vremenski predstavlja razdoblje između 51. - 56. dana nakon oplodnje.
Carnegie stadij 21 obuhvaća slijedeće promjene: ručice dosižu jedna drugu, izdužuju se prstići, stopala dosižu jedno drugo. Unutar mozga se registrira kortikalna ploča. U potkožnom tkivu glave nastaje i širi se mreža krvnih žila. U rožnici se razvija substantia propria. U metanefrosu nastaju glomerularne kapsule.
Tijekom Carnegie stadija 22 se razvijaju očni kapci i vanjsko uho. Nastaju tragus i antitragus, nosni septum, sekundarno nepce. Adenohipofizarna peteljka je još uvijek nekompletna. Vidljiva je skleralna kondenzacija. U metanefrosu su prisutni nekoliko veliki glomeruli.
Carnegie stadij 23: Glava se zaokružuje i još uvijek čini oko 50% veličine embrija. Nastaju brada, nosne jamice. Udovi se izduljuju i bolje diferenciraju. Humerus je u fazi hrskavičavog razvitka. U metanefrosu sekretorni tubuli dobijaju izgled konvoluta, prisutni su brojni veliki glomeruli.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 11. tjedan

Ovaj tjedan označuje konac embrionalnog razdoblja - završava se embrionalni razvitak - embriogeneza (organogeneza) i počinje fetalno razdoblje.

Buduća majka
S napredovanjem trudnoće, uz djelovanje hormona trudnoće dolazi do porasta bazalnog metabolizma kao i volumena krvi. Najveći utjecaj na porast bazalnog metabolizma ima porast funkcije štitnjače, čija aktivnost pod utjecajem visoke razine estrogena raste za nekih 25%. Otprilike toliko iznosi i porast bazalnog metabolizma. Volumen krvi raste tijekom cijele trudnoće. Pri tome je značajniji porast plazme (tekuće faze krvi) čija količina raste za 30%, dok udio krvnih stanica s porastom od samo 25% ne prati ovaj porast količine krvne plazme, zbog čega se javlja anemija usljed hemodilucije (usljed neproporcionalnog porasta različitih faza krvi). Iz istog razloga se preporuča kontrolirati krvnu sliku najmanje dva puta tijekom trudnoće: na samom početku, kao i negdje oko 28. tjedna trudnoće.
Uslijed porasta bazalnog metabolizma kao i volumena cirkulirajuće krvi možete se osjećati puno toplije nego inače, kao i više se znojiti. Pazite na dovoljan unos tekućine.

Vaša beba
Glava vaše bebe još uvijek svojom veličinom nadmašuje tijelo, i čini gotovo cijelu polovicu dužine tijela. Razlog tomu je veoma rani početak razvitka mozga. Sada se uši postupno premještaju od vrata prema njihovom mjestu na glavi. Napreduje razvitak ostalih organa. U trbuhu se intenzivno razvijaju crijeva, koja se nerijetko mogu vidjeti ultrazvučno i u pupčanoj vrpci (fiziološka omphalokela) što je za ovaj period embriogeneze sasvim u redu. Crijeva se tijekom narednog tjedna vraćaju sasvim na svoje mjesto, u trbuh. Razvija se mišićni sloj stijenke crijeva, koja stoga pokazuju peristaltiku - valove kontrakcija koji potiskuju hranu kroz crijevo. Dovršava se razvitak vanjskog spolovila vaše bebe.

Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 4.5 - 6.0 cm, a teška je 8 - 10 g.

Savjet
Hormonalne promjene tijekom trudnoće (imunosupresijsko djelovanje hormona trudnoće) utječu na omekšavanje desni, lakšu sklonost infekciji, kao i krvarenje iz desni. Ne zaboravite na redovitu higijenu zuba.
Ukoliko posjetite zubara, svakako napomenite da ste trudni - rendgensko slikanje se ne samo u ovom slučaju, nego općenito ne preporučuje do vitalnih indikacija (ugroženosti života). Embrionalno tkivo je veoma osjetljivo na utjecaj rendgenskog zračenja obzirom da se stanice veoma brzo dijele i istodobno specijaliziraju za različite funkcije (diferencijacija stanica). Rendgensko zračenje može stoga izazvati spontani pobačaj ili nastanak fetalnih anomalija. Naravno da se i ovdje razlikuje djelovanje različitih doza rendgenskog zračenja! S oštećenjima djeteta je za računati ukoliko se radi o dozama zračenja od 50 do 250 Gy (Gy = Gray), dok doze manje od 10 Gy ne izazivaju trajnije efekte. U suvremenoj rendgenskoj dijagnostici su vrijednosti doza rendgenskog zračenja gotovo uvijek ispod 10 Gy, a osim toga se gotovo uvijek veoma precizno i ciljano ozračuje uz pokrivanje ostalih dijelova tijela, tako da je rizik oštećenja minimalan.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 12. tjedan

Razdoblje između 11. - 14. tjedna je vrijeme rezervirano za kombinirani probir!
Buduća majka
Kombinirani probir označuje uporabu ultrazvučnih i biokemijskih biljega u procjeni individualnog rizika jedne trudnice za kromosomopatije tipa Downov, Edwardsov i Patauov sindrom. Provodi se u razdoblju između 11. - 13 +6 tjedna trudnoće.
Premda je maternica već značajno narasla trbuh još uvijek ne mora biti primjetan. Maternica u ovo doba mjeri nekih 10 cm i lagano izlazi iz male zdjelice u trbušnu šupljinu. Povećanjem maternice stvara se pritisak na druge unutarnje organe, dok pritisak na mokraćni mjehur - što se u većine trudnica manifestira učestalim mokrenjem na samom početku trudnoće - sada popušta.
Od sada bi trebali voditi računa o držanju tijela - mnogi pokreti o kojima normalno ne razmišljamo (stajanje, hodanje, sjedenje) zahtijevaju prilagodbu u trudnoći. Da biste održali ravnotežu tijela, nosite cipele s niskim petama ili cipele bez peta. Pokušajte hodati ravno, bez okretanja noge prema van, bez saginjanja prema naprijed ili unatrag. Kod stajanja opustite ramena i izravnajte leđa. Istegnite vrat i izvijte stražnjicu. Kod dizanja tereta čučnite držeći leđa ravno, a teret podižite služeći se nogama i bedrenim mišićima.
Vaša beba
Konačno je dovršen veliki posao - završena je embriogeneza i vaša beba je kompletno razvijena. Od sada pa do konca trudnoće najveće promjene se tiču dobitka na težini i rasta bebe. Od sada se vaša beba ne naziva više embrij - nego fetus.

Fetalni rast se nastavlja ubrzanim tempom - u zadnja dva tjedna vaša beba je više nego udvostručila svoju težinu. Nastavlja se oblikovanje lica koje je sve više nalik ljudskom licu. Razvitkom noktiju na rukama i nogama završava se razvitak prstića. Beba je veoma pokretna i kod ultrazvučnog pregleda se zapažaju nagli i snažni pokreti tipa trzaja - pokreti su spontanog karaktera, ali bez volje djeteta. U ovo vrijeme je kontrola pokreta djeteta još uvijek podređena živčanim središtima u leđnoj moždini, a moždani centri za koordinaciju pokreta još nisu razvijeni.
U ovome tjednu se crijeva u potpunosti smještaju u trbušnu šupljinu i ukoliko se prije vidjela omphalocoela (prisustvo crijeva u pupčanoj vrpci), sada se ta slika gubi. Formirano je i raspoznatljivo vanjsko spolovilo, koje se standardnim ultrazvučnim tehnikama još neko vrijeme neće moći raspoznati.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 6.5 cm, a teška 10 - 15 g.

Savjet
Najkasnije od sada pa nadalje potrudite se stvoriti za sebe i vašu bebu ozračje mira i opuštenosti! Otpustite stvari iz vaše glave koje vas živciraju - posebice ako nemaju pretjerano veze s vašom trudnoćom. Olakšajte si vaš posao, podijelite kućne poslove, izbjegavajte pretjerani stres.
U vašemu kućanstvu otklonite izvore opasnosti.
Premda nije dokazano da mikrovalna pećnica može štetno utjecati na razvitak djeteta (prije svega se prašina digla oko utjecaja na razvitak očiju), izbjegavajte nepotrebno stajanje ispred mikrovalne pećnice dok ju/ako ju koristite. Uvjerite se svaki puta da su vratašca dobro zatvorena.
Obratite pozornost na upozorenja koja stoje na kemijskim sredstvima za čišćenje koja inače koristite u vašem kućanstvu. Nosite rukavice ako ih koristite, dobro provjetrite stan nakon njihove uporabe.
Ukoliko je tekuća voda jako klorirana, najbolje je piti prokuhanu vodu.
Ukoliko već sada želite započeti s pripremama i bojanjem dječije sobe, obvezno pročitajte upozorenja na etiketama, po mogućnosti nabavite boje bez štetnih sastojaka. Dobro je dodatno ozeleniti stan - postaviti u stan nešto zelenih biljaka koje upijaju štetne sastojke iz zraka.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 13. tjedan

Polaganim smanjenjem razine ß-hCG dolazi do popuštanja tipičnih tegoba u ranoj trudnoći.

Buduća majka
Smanjuju se i lagano prestaju tipične tegobe rane trudnoće, posebice jutarnja mučnina, povraćanje kao i razdražljivost ili tjeskoba koje se javljaju u nekih trudnica. Dovršetkom razdoblja embriogeneze, u kojem rizik od nastupanja spontanog pobačaja iznosi oko 15%, kao i preuzimanjem mnogobrojnihi funkcija žutog tijela od strane posteljice stabilizira se dotok hormona trudnoće i ujedno pada rizik od spontanog prekida trudnoće na nekih 10% što ostaje konstatno do kraja 28. tjedna.
Najčešći razlog tzv. ranom spontanom pobačaju (pobačaj do 16. tjedna trudnoće) je teško oštećenje embrionalne/fetalne osnove bilo da se radi o kromosomalnom ili egzogenom (vanjskom) oštećenju. Kasni pobačaj je pobačaj koji se dešava između 16. i 28. tjedna trudnoće, najčešći razlozi ovome su malformacije maternice, miom, insuficijencija vrata maternice kao i infekcije. Rizik ponavljanog spontanog pobačaja nakon jednog spontanog pobačaja iznosi 24%, nakon dva spontana pobačaja 26% i nakon tri spontana pobačaja 36% (habitualni pobačaj).
Blighted ovum je oblik spontanog pobačaja kada se u gestacijskoj vrećici embrij uopće ne razvija.
Missed abortion je oblik spontanog pobačaja pri čemu odumrli fetus biva zadržan u maternici. Otkriva se ultrazvučnim pregledom pri čemu se nalaze zastoj rasta fetusa kao i odsustvo KČS - kucaja čedinjeg srca.
Znaci spontanog pobačaja su pojava krvarenja kao i bolova u donjem dijelu trbuha u trudnoći.

Vaša beba
Napreduje sazrijevanje funkcija posteljice koja doprema hranjive sastojke kao i kisik, te transportira razgradne tvari ploda u majčin krvotok. U ovo vrijeme posteljica preuzima u potpunosti hormonsku funkciju žutog tijela jajnika, što je od presudnog značaja za održavanje trudnoće. Posteljica je obično okruglastog oblika i u vrijeme termina poroda će težiti oko 500 g. Ima dvije površine: jednu hrapavu s koje polaze korionske resice i usađuju se duboko u sluznicu maternice i drugu stranu koja je glatka i prekrivena tankom opnom. Ova opna se nastavlja i širi od posteljice oblažući cijelu unutrašnjost maternice stvarajući šupljinu ispunjenu tekućinom u kojoj se nalazi fetus. Opna se zapravo sastoji od dva lista, amniona i koriona, koji su slijepljeni. S glatke strane posteljice polaze krvne žile koje tvore jednu pupčanu arteriju i dvije pupčane vene koje izgrađuju pupkovinu i preko kojih je fetus u vezi s posteljicom i majkom.
Nastavlja se i oblikovanje lica, osobito nosa i obraza, a očni kapci se spajaju i ostati će zatvoreni gotovo četiri mjeseca. Sada se jasno razlikuje koštano tkivo koje je već na svome mjestu, te se uočavaju točke okoštavanja za kosti glave, u udovima, kao i rebrima. Rast ručica omogućuje njihovo pomicanje i stavljanje palca u usta. Vaša beba sada već može gutati manje količine plodne vode i od nje stvarati mokraću.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 6.5 - 7.8 cm, a teška 15 - 30 g.

Savjet
Od najvećeg značaja za vaše dobro opće osjećanje kao i zdravi razvitak vašeg djeteta je zaštita od infektivnih bolesti. Obratite pozornost na higijenu:
U vašem kućanstvu otklonite potencijalne izvore infekcije:
• perite često ruke;
• nemojte koristiti zajednički ručnik niti četkicu za zube;
• ukoliko je neki od članova vaše obitelji bolestan, potrebno je često mijenjati posteljinu kao i ručnike, te ih odvojeno prati i iskuhavati;
• zaobiđite vaše bolesne prijatelje i poznanike u trudnoći. Vaša okolina će zasigurno imati razumijevanja za vaš postupak. Dobro i brzo ozdravljenje možete poželjeti i telefonskim putem.
• ukoliko vaša djeca dobiju bilo kakav osip, svakako što ranije konzultirajte pedijatra. Osip može značiti i vodene kozice i šarlah, što može imati utjecaja na vašu nerođenu bebu.
• pobrinite se za zdravlje i cijepljenje vaših kućnih ljubimaca.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 14. tjedan

Ovaj tjedan zajedno s 15. tjednom trudnoće označuje završetak prvog tromjesečja trudnoće.

Buduća majka
Nastavak postupnog rasta maternice koja se lagano izdiže iznad stidne kosti i može izvana opipati.
Najveći broj trudnica doživljava ovaj i naredne tjedne trudnoće kao najbolje razdoblje svoje trudnoće, a većina tegoba nestaje.
Naučite se uživati u vašoj trudnoći. Pronađite vrijeme za opuštanje. Osjećaj tjeskobe za vrijeme trudnoće dovodi do napetosti mišića, što opet može izazvati nelagodu. Opuštanje će vam pomoći da se sučelite s fizičkim naporima poroda, ali i da postignete psihički mir.

Vaša beba
Lice vaše bebe je sve razvijenije. Prepoznaju se korijen nosa, formirani su obrazi, uši su sa strana na vratu prema glavi, a oči su sve bliže jedno drugome. Štitna žljezda je dovršila svoj razvitak i spremna je za početak stvaranja vlastitih hormona. U muških fetusa razvija se prostata, a u u ženskih fetusa se jajnici spuštaju iz trbuha u malu zdjelicu.
U ovom tjednu dolazi do nicanja finih lanugo dlačica koje rastu gotovo po cijelom tijelu fetusa. Vjeruje se da lanugo dlačice imaju zaštitnu ulogu, prije svega pridržavajući vernix na površini kože. Vernix je masni, voštani i sirastog izgleda pokrov kože koji beba sama izlučuje i stvara. Lanugo dlačice otpadaju, a vernix većim dijelom iščezava prije nego što će se beba roditi.
Zajedno s lanugo dlačicama pokazuju se obrve, za sada veoma nejasno, čak niče i po koja vlas na glavi.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 8.0 - 11.0 cm, a teška 30 - 60 g.

Savjet
Tijekom prvog trimestra trudnoće dobitak na tjelesnoj težini je neznatan, a potom ravnomjerno raste otprilike u ritmu 400 - 500 g / tjedan tijekom drugog i trećeg trimestra, tako da je ukupni dobitak na koncu trudnoće nekih 10 - 12 kg.
Osim redovitih kontrola tjelesne težine u okviru liječničkih pregleda (antenatalna skrb), preporuka je dodatno kontrolirati težinu na kućnoj vagi. Važite se najbolje uvijek u isto doba dana, npr. ujutro bez odjeće i obuće. Ukoliko je dobitak na težini prosječno 400 - 500 g/tjedan, nalazite se u optimalnom području!
Odakle potječu dodatni kilogrami na koncu trudnoće:
• dijete: oko 3.500 g
• placenta: 500-600 g
• plodna voda: 1.000 g
• maternica (prije trudnoće teži svega 50 g): 1.000 g
• dojke: 500 g
• dodatno masno tkivo: najmanje 1.700 g
• zadržana tekućina: najmanje 2.000 g
• dodatna količina krvi: oko 1.500 g.
Trudnoća nije vrijeme za držanje dijete! Izuzetak je šećerna bolest u trudnoći, kada formu i način dijete propisuje liječnik. Premali unos kalorija može dovesti do deficita hranjivih tvari u majčinom organizmu što za posljedicu ima zaostatak ili prestanak rasta djeteta, premala porođajna težina i čak prijevremeni porod.
U specijalnim slučajevima - također uvijek pod liječničkim nadzorom - dopuštena su odstupanja od standardne sheme:
• kod pretilih trudnica, uz kontroliranu prehranu s manje kalorija;
• kod veoma mladih trudnica, čiji vlastiti rast i razvitak još nije dovršen;
• kod pothranjenih trudnica, koje trebaju hiperkalorijsku ishranu i
• kod trudnica s višestrukom trudnoćom, čije su potrebe povećane.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / prvi trimestar / 15. tjedan

Vrijeme je za kupovinu trudničke odjeće!

Buduća majka
Sada je i vaš trbuh jasno prepoznatljiv! Time i dosadašnja odjeća postaje preuska i vrijeme je za kupovinu trudničke odjeće. Porastom volumena krvi počinje prilagodba vašeg organizma na povećani napor, prije svega srce povećava svoj učinak za 20%. Rastu minutni, kao i udarni srčani volumen, što je praćeno s povećanom srčanom frekvencijom (ubrzani rad srca i ubrzani puls).

Vaša beba
Nastavlja se finiji razvitak kože vaše bebe, koja je u ovo vrijeme tanka i prozirna i kroz koju se vidi mnoštvo krvnih žilica. Lanugo dlačice prekrivaju gotovo cijelu površinu kože bebe, a jasnije se ističu dlačice na obrvama. Počinje rasti kosa na glavi, a pigmentne stanice počinju stvarati crni pigment. Razvijaju se daljnji centri okoštavanja i kosti, kao i koštana moždina koja preuzima funkciju žumanjčane vreće u stvaranju krvi djeteta. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba s time i sve savitljivija. Sada vaša beba može svoje prstiće stisnuti u šaku.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 10 - 12 cm, a teška 50 - 100 g.

Savjet
Većina trudnica je početkom trudnoće veoma zaokupljena mišlju o trudnoći, nadama i strahovima, kao i tjelesnim promjenama koje nastaju. Rezultat toga je veoma često gubitak seksualne želje i izbjegavanje spolnih odnosa.
S završetkom prvog tromjesečja trudnoće i s popuštanjem tegoba, prihvaćanjem i zaokupljenošću promjenama koje se dešavaju, raste želja za nježnošću što vrlo često oživljuje i interes za tjelesnom ljubavi. Savršeni položaj za vođenje ljubavi tijekom trudnoće je položaj jedan do drugoga, čime se izbjegava pritisak na trbuh i grudi, što trudnica može doživljavati bolno.
Koncem trudnoće u većine trudnica ponovo popušta seksualno zanimanje, najviše uslijed snažnih tjelesnih promjena kao i zaokupljenošću samim porodom.
Strah da bi ste mogli povrijediti dijete prilikom spolnog odnosa je neutemeljen, jer je dijete u maternici veoma dobro zaštićeno.
U nekim pak posebnim situacijama mogle bi nastupiti smetnje. Sjemena tekućina, obzirom da sadrži prostaglandine mogla bi izazvati prijevremene trudove a time i prerani porod. Prostaglandini su tvari slične hormonima koje koncem trudnoće zajedno s oksitocinom izazivaju porodne trudove. Kod pojava sukrvice prilikom spolnog odnosa savjetuje se pregled ginekologa, iako je u većini slučajeva razlog veoma dobra prokrvljenost vagine i vanjskog spolovila, tako da se ne mora raditi o ozbiljnom simptomu.
U sljedećim situacijama ne biste trebali imati spolne odnose tijekom trudnoće:
• kod nisko sjedeće ili predležeće posteljice (opasnost od krvarenja);
• kod insuficijencije vrata maternice (otvornosti materičnog ušća);
• kod pojave prijevremenih trudova;
• kod učestalih vaginalnih infekcija.
Ukoliko vam je iz bilo kojeg razloga liječnik savjetovao suzdržavanje od spolnog odnosa, vi i vaš partner možete još uvijek održavati tjelesnu i emocionalnu intimu ljubavnim milovanjem i nježnim diranjem trbuha.
slika

slika

Avatar
*anna*
Forumsko vječno sunce
Forumsko vječno sunce
Postovi: 5593
Pridružen/a: 23 srp 2009, 01:16
Lokacija: Rijeka

Re: Trudnoca iz tjedna u tjean

PostPostao/la *anna* » 28 srp 2009, 23:12

Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 16. tjedan

S 16. tjednom započinje drugo tromjesečje trudnoće.

Buduća majka
Tijekom 16. tjedna nastavlja se daljnji rast maternice, koja se sada uzdiže nekih 2 poprečna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vrijeme maternica sadrži i već 250 ml plodove tekućine.
U ovo vrijeme mliječne žlijezde započinju proizvodnju što dovodi do otjecanja i osjetljivosti dojki. Zbog povećanog dotoka krvi u dojke, kao i intenzivnog razvitka alveola dolazi do značajnog povećanja dojki, a nerijetko se vide izražene vene, kao i sitne kvržice oko areole koje se označavaju kao Montgomeryjeve kvržice.

Ukoliko trudnica nije stigla obaviti kombinirani probir u 1. trimestru trudnoće ili rezultati ovog probira nisu jednoznačni, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testova u 2. trimestru, ali je njihova preciznost u procjeni rizika Downovog sindroma značajno manja. Ovi testovi obuhvaćaju dvostruki probir (double test), trostuki probir (triple test) i četverostruki probir (quadruple test), pri čemu se ovaj posljednji ne obavlja u našoj zemlji. Testovi probira u 2. trimestru su poprilično nesigurni: od 1.000 ispitanih žena, abnormalni rezultat se dobije u 50 žena - dok se zapravo samo u jedne do dvije od njih nalazi i zbilja bolestan plod. Određivanjem AFP može se ustanoviti da li postoji sumnja na defekt neuralne cijevi (spina bifida, anencephalia, omphalocoela).
Dvostruki i trostruki probir omogućuju usporedbu određenih biokemijskih parametara u krvi trudnice (estriol i free-ßhCG kod double testa, odnosno estriol, ß-hCG i alfa-fetoprotein kod triple testa) i njene starosti sa standardnim krivuljama i na taj način procjenu individualnog rizika za Downov sindrom. Točnost samog testa se procjenjuje na 60 - 70%. Test se izvodi uobičajeno između 15.-18. tjedna trudnoće.
Amniocenteza (punkcija trbušne stijenke i aspiracija plodne vode) je jedini apsolutno sigurni test kada je u pitanju otkrivanje Downovog sindroma. Pod ultrazvučnom kontrolom se ulazi finom iglom u amnionsku šupljinu i uzima 10 - 20 ml plodne tekućine iz koje se zatim izoliraju i kultiviraju fetalne stanice, te određuje njihov genetski kod. Rizik spontanog pobačaja nakon provedenog zahvata iznosi 1%, što odgovara riziku izvođenja biopsije korionskih resica u 1. trimestru.
Prije nego što se odlučite za provođenje prenatalne dijagnostike razmislite što za vas osobno znači imati bolesno dijete, odnosno koje posljedice nose pozitivni testovi sa sobom za vas osobno.

Vaša beba
Napreduje razvitak mišića i kostiju vaše bebe. Osobito napreduje razvitak finije muskulature lica, tako da vaša beba može žmirkati, otvarati usta ili se mrštiti i uspraviti glavu. Napreduje odlaganje kalcija u kosti. Nastavlja se intenzivni razvitak spolnih žljezda: ukoliko se radi o ženskom fetusu jajnici bebe sada sadrže oko 5 milijuna jajnih stanica. Ovaj broj će još neko vrijeme rasti, a potom nastupa njihovo atrezija, tako da se djevojčica rađa sa samo nekih 2 milijuna jajnih stanica.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 14 - 16 cm, a teška 80 - 120 g.

Savjet
Različita su mišljenja i stavovi ginekologa glede sporta, kao i sportskih aktivnosti u trudnoći. Stav starije generacije ginekologa da sport općenito jača mišićno dno zdjelice i time otežava porod nije sasvim za odbaciti - pogotovo ako se radi o profesionalnom bavljenju sportovima kao što su jahanje ili jedrenje. Umjerene sportske aktivnosti, posebice tipa plivanja, laganog vježbanja i hodanja ne samo da su dozvoljene, nego se i veoma preporučuju tijekom trudnoće. Plivanje učvršćuje mišiće i povećava snagu. Vježbanjem i hodanjem se poboljšavaju cirkulacija i probava. Ostale vrste sportova također su dozvoljene u umjerenim granicama - pri tome prvenstveno mislite na vaše zadovoljstvo, a ne na rezultat!
Ipak, kada su u pitanju bilo kakve komplikacije u trudnoći, prije svega kod kardiovaskularnih oboljenja, diabetesa u trudnoći, upravo preležene infekcije, ako se radi o višestrukoj trudnoći ili pobačajima i preranim porodima u ranijim trudnoćama - oprez!
Općenite preporuke:
• Ukoliko ste zdravi i nemate problema u trudnoći, dopuštene su sportske aktivnosti, sve dok vam one čine zadovoljstvo i pri tome se dobro osjećate. Pri tome vaš puls ne bi smio prelaziti 130 bps (udaraca/minuti).
• Posebice se preporučuju plivanje, hodanje i lagane gimnastičke vježbe.
• Kod plivanja temperatura vode ne bi smjela biti ispod 20°C niti prelaziti 35°C.
• Ako se radi o težim sportskim disciplinama kao što su trčanje, veslanje, vožnja bicikla i skijanje morali biste paziti da vaš angažman ostane daleko ispod vaših granica.
• Sportske aktivnosti koje znatnije opterećuju zglobove (judo, rukomet) ili su povezane s jakim potresanjem tijela ili opasnosti od pada (skijanje, klizanje, jahanje, tenis) trebali biste izbjegavati tijekom cijelog trajanja trudnoće.
Ukoliko se radi o posjetama sauni, ne morate se obavezno odreći vašeg užitka tijekom trudnoće. Za preporučiti su mjere opreza: izbjegavati posjet sauni unutar prvih 12 tjedana trudnoće tijekom kojih dolazi do razvitka embrionalnih organa. U ovo vrijeme povišena tjelesna temperatura trudnice može biti čimbenik nastanka različitih oštećenja embrionalne osnove. Koncem trudnoće za izbjegavati je kupanje u bazenu neposredno nakon posjete sauni (izbjegavanje šoka usljed hladnoće).
Dobre strane saune:
• skraćuje trajanje poroda i ublažuju porodne bolove;
• stimulira obrambene sposobnosti kože i smanjuje osjetljivost na infekciju;
• svojevrsnim treningom krvnih žila kože smanjuje nakupljane tkivne tekućine i sprječava nastanak proširenih vena kao i tromboze;
• dovodi do značajnog znojenja: pri tome kisele tvari u znoju jačaju kiselinski omotač kože te smanjuje na ovaj način broj nepoželjnih bakterija na koži.
Ugođaja u sauni trebali biste se odreći ukoliko postoji sumnja na prijevremene trudove i prerani porod, kao i kod drugih bolesti u trudnoći kao što su infekcije ili oboljenja kardiovaskularnog sustava.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 17. tjedan

Tijekom prvih 16. tjedana trudnoće došlo je do konačnog razvitka posteljice i od sada je i posteljica potpuno zreo organ.

Buduća majka
Konačni završetak razvitka posteljice znači razvitak tercijarnih izdanaka korionskih resica, i stanjenje membrane koja dijeli majčin i fetalni krvotok na svega nekih 5 mm. Ukupna površina korionskih resica će i dalje rasti tijekom trudnoće, tako da će u 28. tjednu iznositi 4.8 m2 a koncem trudnoće, u 40. tjednu čak 12 - 14 m2. Korionske resice su inače organizirane strukture: razlikujemo primarne resice (kotiledone, kojih ima 15 - 20), a svaka od njih sadrži 5 - 6 sekundarnih resica. Jedna sekundarna resica sadržava desetak tercijarnih resica, a svaka tercijarna resica čini lobulus posteljice, što je osnovna jedinica građe posteljice. Jedan kotiledon sadrži 50 - 60 lobulusa.
Nastavlja se rast maternice čije se dno (fundus) sada nalazi negdje oko sredine između stidne kosti i pupka. Slijedi daljnje povećanje dojki, a moguća je pojava i strija - vrlo finih crvenih ili smeđih prugica na koži usljed rastezanja kože. Nakon poroda prugice će postupno izblijediti i dobiti bjekasti ili srebrnkasti sjaj. Ovo je vrijeme da izaberete grudnjak po mjeri i počnete koristiti neku od krema protiv strija. Grudnjak po mjeri znači: košarice grudnjaka i vrpce ispod njih ne smiju biti tijesne, a naramenice moraju biti široke i podstavljene kako se ne bi urezivale u ramena.

Vaša beba
Beba je sada u cijelosti pokrivena pahuljastim dlačicama (lanugo dlačice). Koža bebe je još uvijek tanka i nema vidljivog potkožnog masnog tkiva. Glavni korak za vašu bebu u ovome tjednu je početak stvaranja i odlaganja smeđeg masnog tkiva. To je posebna vrsta masnog tkiva veoma važna u proizvodnji topline.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 16 - 18 cm, a teška oko 180 g.

Savjet
Teško da će i jedna trudnica biti pošteđena bolova u leđima! Razlog je veoma jednostavan: da bi porod uopće bio moguć hormoni trudnoće već neko vrijeme prije poroda omekšavaju vezivno tkivo i hrskavice između zdjeličnih zglobova kao i kralježaka. Ovo omekšanje ima i određene nepovoljne strane za trudnicu: povećana i omekšana maternica svojom težinom opterećuje u većoj mjeri prednji dio kralježnice. Iz istoga razloga dolazi do produbljenja lumbalne lordoze, odnosno zakrivljenosti kralježnice u slabinskom području. Rezultat toga su bolovi u leđima.
Bolovi u leđima se javljaju prvenstveno tijekom drugog i u trećem tromjesečju trudnoće. Možete si pomoći:
• plivanjem (prije svega leđno plivanje), trudničkom gimnastikom kao i nošenjem udobnih cipela;
• ukoliko na poslu sjedite, biti će vam potrebna stolica s odgovarajućim naslonom;
• koliko god često možete, pokušajte se opustiti u ležećem položaju. Pri tome je najbolje ležati na boku: naizmjenično lijevi ili desni bok;
• bolovi tipa išijasa sa širenjem u nogu olakašati ćete putem masaže. U trudnoći se ne preporučuje grijanje leđe, na taj način mogu se izazvati prijevremene kontrakcije;
• nemojte nostiti steznike za trudnice! Dopustite vašim mišićima da preuzmu dodatni teret i ojačajte ih umjerenim vježbama. Nošenjem steznika mišići postaju još slabiji, a tegobe samo vremenski odlažete.
Oprez kod bolova u leđima koji su praćeni pojavom sukrvice ili laganog krvarenja! U ovome slučaju obavezno se posavjetujte s vašim ginekologom!

3D ultrazvuk: fetalna kralježnica i spina bifida

Spina bifida je naziv za rascjep kralježnice, koji nastaje uslijed nepotpunog zatvaranje neuralne cijevi tijekom procesa embriogeneze. Spina bifida je obično izoliran poremećaj, koji se javlja kod 0.5 - 1/1.000 poroda, a spada u najčešće prirođene anomalije spojive s životom. Većina znanstvenika vjeruje kako su za njen nastanak potrebni zajednički učinci genetskih i okolišnih čimbenika. U prevencije nastanka defekata neuralne cijevi preporučuje se uzimati folnu kiselinu u najmanjoj dozi od 400 - 800 mikrograma/dan, i to najmanje tri mjeseca prije planiranja trudnoće.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 18. tjedan

Ukoliko se ne radi o prvoj trudnoći, u ovom tjednu biste mogli osjetiti i prve pokrete vaše bebe.

Buduća majka
Nemojte se razočarati ako vam je ovo prva trudnoća - a pročitali ste da i prvorotkinje osjete prve pokrete djeteta u 18. tjednu trudnoće! Za taj osjećaj imate još vremena (osobito ako se u vašoj težini pojavio koji kilogram viška) - najmanje naredna dva tjedna. Mnoge buduće majke kažu da se ovaj osjećaj ne da opisati, većina trudnica opisuje ove pokrete poput probavnih smetnji ili micanja krila leptira u trbuhu.

Vaša beba
Prvi pokreti vaše bebe koje ste osjetili ne znače kako se to uobičajeno kaže da je beba oživjela, jer kako ste već mogli ultrazvučno vidjeti vaša beba je itekako živa već od 5. tjedna trudnoće kada su se javili otkucaji njezinoga srca. S prvim pokretima koje vi osjetite beba vam pokazuje koliko je narasla i koliko je samostalno prisutna.
U ovo vrijeme dovršava se okoštavanje sitnih kostiju unutrašnjeg uha, kao i razvitak onog dijela mozga koji prima i prerađuje zvučne signale, tako da od ovog vremena vaša beba može čuti i zvukove koji dolaze izvana. Istodobno napreduju promjene u mrežnici oka koja postaje osjetljiva na svjetlost.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 18 - 21 cm, a teška 180 - 235 g.

Savjet
Među tipične tegobe u trudnoći spadaju svakako i slijedeći problemi:
• osjećaj napetosti i težine u nogama;
• grčevi u listovima, kao i osjećaj trnjenja u nogama;
• otjecanje stopala i nakupljane tekućine oko skočnih zglobova i na potkoljenicama;
• pojava proširenih vena na nogama.
Ove tegobe se javljaju osobito u trudnica koje su već rodile, koje u obavljanju svoga posla dosta sjede ili moraju stajati, a dodatno opterećenje igra i obiteljsko naslijeđe.

Tijekom trudnoće dolazi do povećanja volumena kolajuće krvi za nekih 30% čime se puni dodatni vaskularni bazen: posteljica, i njene kao i fetalne krvne žile. Osim toga to je u neku ruku i pričuva, iz ove rezerve se nadoknađuje gubitak krvi prilikom poroda. Od ukupnog volumena krvi trudnice, svega se 15% nalazi u arterijskim krvnim žilama, a najveći dio - cijelih 85% je u venskom krvnom sustavu. S druge strane usljed specifičnih hormonskih promjena tijekom trudnoće mijenja se elastičnost vena, u smislu opadanja venskog tonusa - što su glavni razlozi za zastoj krvi u venskom krvnom sustavu i nastanak proširenih vena.
Pritisak povećane maternice na velike krvne žile zdjelice i nogu povećava zastoj krvi u donjim ekstremitetima i ujedno otežava transport krvi natrag k srcu. Obzirom na promjenu sastava krvi (pad razine bjelančevina u krvi tijekom trudnoće), opada sila koja zadržava tekućinu u venama, te dolazi do njenog istjecanja i nakupljanja u okolnim mekim tkivima. Na taj način nastaju otoci (edemi) u trudnoći.
U sprječavanju nastanka proširenih vena mogu pomoći sljedeći postupci:
• izbjegavajte duže stajanje na jednom mjestu ili sjedenje sa spuštenim nogama;
• ukoliko je vaše radno mjesto skopčano sa sjedenjem, potrebno je ustati se i prošetati više puta na dan;
• najbolja zaštita od nastanka proširenih vena je hodanje, šetanje, plivanje i vožnja bicikla;
• izvrsna zaštita je nošenje čarapa za vene. Ne zaboravite ih navući još u krevetu dok niste ustali!
• protok krvi u stopalima i potkoljenicama možete poboljšati tzv. Kneippovim - naizmjeničnim kupkama toplom i hladnom vodom.

3D ultrazvuk: fetalna ehokardiografija

Fetalna ehokardiografija označuje ultrazvučni pregled fetalnog srca, a najbolje vrijeme za ovaj pregled je između 18. - 22. tjedna trudnoće. Kako je učestalost fetalnih malformacija srca i do 8%, tijekom trudnoće je nužan pregled fetalnog srca od strane ginekologa perinatologa, a u slučaju bilo kakve sumnje i pregled specijalista za fetalnu ehokardiografiju. Posebne indikacije za fetalnu ehokardiografiju obuhvaćaju nuhalni nabor veći od 3 mm tijekom 1. trimestra čak i ako je kariogram fetusa uredan, diabetes mellitus trudnice, blizanačke trudnoće, pojava srčanih malformacije kod majke ili u obitelji. Mnoge anomalije fetalnog srca otkrivene u trudnoći moći će se operativno zbrinuti tijekom prvog ili prva četiri tjedna nakon poroda, čime se bitno poboljšava prognoza djeteta.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 19. tjedan

Vaša beba je tako velika da se ultrazvučnim putem osim veličine, može pratiti i procjenjivati i njena anatomija.

Buduća majka
Nastavljaju se rast maternice, rast posteljice i rast fetusa. Povećana maternica sada već zaobljuje vaše tijelo, dolazi do gubitka struka, promjena u vašem držanju, a može utjecati i na način spavanja. Nastavlja se dobitak u ukupnoj tjelesnoj težini, kao i do sada obratite pozornost kako na količinu, tako i kvalitet vaše prehrane.
Želite li biti sigurni da je težina koju dobivate posljedica debljanja u trudnoći (a ne i nakupljanja tekućine) mjerite opseg oba bedra u gornjem dijelu tijekom cijele trudnoće. Ako ste se udebljali, i opseg bedara se strazmjerno povećao - radi se o tipičnom debljanju u trudnoći. U suprotnom, može biti riječ i o patološkom nakupljanju tekućine što može izazvati i druge komplikacije tijekom trudnoće (preeklampsija), pa se svakako posavjetujte sa svojim ginekologom.

Vaša beba
Nastavak rasta i finijeg razvitka mozga uz diferencijaciju njegovih funkcija. U nekoliko proteklih tjedana, motorni neuroni (živčane stanice), kao i moždani živci (njihovi produžetci) koji povezuju mišiće i mozak zauzeli su svoja mjesta, pa beba sada svjesno upravlja svojim pokretima. U punom jeku je proces mijelinizacije - omotavanje živaca zaštitnom masnom tvari zvanom mijelin.
Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mliječne. Ekstremiteti dosižu odgovarajuće proporcije.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 20 - 23 mm, a teška oko 200 - 250 g.

Savjet
Mnoge trudnice imaju problem sa spavanjem, osobito u zadnjem tromjesečju trudnoće i pred porod, prije svega zbog bolova u leđima ili grčevima u listovima kao i zbog povećanog trbuha koji ne dopušta omiljenu poziciju za spavanje. Ponekad su to i pokreti djeteta koje se tijekom noći zna osobito snažno micati. Pokreti djeteta se noću doimaju još snažnijim, jer je trudnica mirnija i opuštenija.
Moguća je pojava i blage napetosti, osobito prije poroda, s približavanjem njegovog termina. Puno se ne može promijeniti, a možda vam par sljedećih savjet može pomoći:
• uvečer pojesti još samo lagani obrok, odrecite se teške večere;
• poslije podne nemojte piti više kavu ili čaj;
• umjesto da uvečer sjedite pred televizijskim ekranom, izađite i prošetajte na čistom zraku;
• prije spavanja pokušajte s tehnikama za opuštanje;
• ukoliko se nakon kratkog sna probudite, dignite se i prošećite slobodno po stanu, dopustite da vašu pozornost odvuku druge stvari;
• čaša toplog mlijeka ili biljnog čaja (kamilica, melisa, baldrian, hmelj) mogu potaknuti spavati. Lijekove za spavanje uzeti samo ukoliko to dopusti vaš ginekolog.

3D ultrazvuk: cervikometrija - Y oblik cerivksa i stvaranje "lijevka"

Cervikometrija označue ultrazvučni pregled vrata maternice: mjerenje duljine cerviksa, proučavanje izgleda unutrašnjeg ušća i cervikalnog kanala. Na ultrazvučnom pregledu je u ovo doba cervix T izgleda, bilo koje otvaranje unutarnjeg ušća se prikazuje kao Y, V ili U cerviks, kada obično dolazi do prolabiranja vodenjaka. Cervikometrija je vrlo važan dio antenatalne skrbi, obzirom da ginekološki palpacijski pregled ne može otkriti izgled i stanje unutarnjeg ušća, niti objekitvno odrediti duljinu vrata maternice.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 20. tjedan

Osjećaj prvih pokreta djeteta i u prvorotkinja - trudnica u prvoj trudnoći.

Buduća majka
U vašem izgledu više nema nikakovih sumnji jeste li ili niste trudnica: vaš struk se bitno proširio, više ga zapravo i nema, a maternica izbočuje trbuh prema van. Najviša točka maternice (fundus) sada dosiže gotovo pupak (jedan do dva poprečna prsta ispod pupka). S porastom maternice mogu se početi javljati tegobe usljed kompresije okolnih organa: pritiska na želudac, bubrege i pluća. Posljedice ovog pritiska mogu biti lošija probava, često mokrenje, odnosno nedostatak zraka prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje kože, češća je pojava strija.

Vaša beba
Razvitak, zadebljanje i diferencijacija slojeva kože. Posebne masne žlijezde stvaraju voštanu (sirastu) tvar koja se naziva vernix caseosa, i koja se održava na koži zahvaljujući prisustvu lanugo dlačica. Vernix je izuzetno bitan u zaštiti kože vaše bebe od macerirajućeg djelovanja plodne vode.

Počinju znatnije rasti kosa, kao i nokti na nogama.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 22 - 25 cm, a teška oko 280 - 350 g.

Savjet
Nakon konterganske katastrofe (Contergan tab) početkom 60.ih godina prošlog stoljeća (pojava fokomelije - udova sličnih kao u foke kod djece majki koje su tijekom trudnoće uzimale lijek Contergan) naglo je porasla svijest o tome što jedan lijek može načiniti u trudnoći. Bez obzira na ove podatke, još uvijek 80% trudnica uzima različite preparate u prvom tromjesečju trudnoće. Ovdje se u prvoj liniji radi o lijekovima protiv mučnine, sredstvima protiv zatvora, kao i vitaminskim preparatima i hormonima štitnjače.
U nekim situacijama mogu nastupiti komplikacije trudnoće opasne po život trudnice ili djeteta, tako da je medikamentozna terapija nezaobilazna. U takovim slučajevima odluku o lijekovima mora donijeti vaš liječnik. I inače, a osobito u trudnoći nemojte uzimati lijekove na svoju ruku.
Lijekovi koji su u trudnoći zabranjeni:
• živa virusna cjepiva, kao što su cjepivo protiv mumpsa, morbila, rubeole i tuberkuloze. Ova cjepiva nemaju izravni teratogeni učinak, ali dovode do prasta tjelesne temperature čime se ubrzava broj staničnih dioba i veća je mogućnost pogreške, te nastanka anomalija.
• barbiturati: ovi lijekovi prolaze posteljicu i kod vašeg djeteta mogu izazvati sklonost ka krvarenjima.
• methotrexat: radi se o citostatiku koji može izazvati značajna embrionalna oštećenja.
• MAO-inhibitori: ova sredstva protiv depresije ne bi trebalo uzimati u trudnoći obzirom da su zvanične informacije o fetalnim anomalijama odnosno smetnjama u ponašanje djeteta oprečnog sadržaja.
• oralni antidijabetici: tablete protiv šećerne bolesti trebalo bi već tri mjeseca prije planiranja trudnoće zamijeniti s inzulinom, obzirom na njihov potencijal razvitka fetalnih oštećenja.
• visoko dozirani preparati joda: sredstva za dezinfekciju rana, neka sredstva protiv kašlja ili kontrastna rendgenska sredstva koja sadrže jod mogu izazvati pojavu strume i hiperfunkcije štitnjače u vaše bebe.
• tetraciklini: antibiotici koji mogu interferirati s razvitkom koštanog sustava i izazivati žućkastu obojenost zuba vaše bebe.
Lijekovi koji su u trudnoći nepoželjni:
U prvom tromjesečju po mogućnosti izbjegavati antacide, metronidazol i acetilisalicilnu kiselinu, a tijekom cijele trudnoće sulfonamide, diuretike tipa tijazida, benzodiazepine i alkaloide ražene glavnice.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 21. tjedan

S ovim tjednom prva polovica trudnoće ostaje iza vas, a vi ulazite u njenu drugu polovicu.

Buduća majka
Drugi trimestar trudnoće je razdoblje kada se nešto pojačava dobitak na težini. Kažemo da, zapravo, tek u drugom tromjesečju trudnoće rastu stvarne kalorijske potrebe trudnice - za svega nekih 200 do 300 kcal/dan i to zbog pojačane funkcije štitnjače i porasta bazalnog metabolizma. Obratite pozornost ne samo koliko već i što jedete: izbjegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.

Vaša beba
Napreduje razvitak probavnog sustava, a na jeziku bebe se razvijaju okusni pupoljci. Iz bebinih crijeva se u ovo vrijeme mogu resorbirati voda i šećer, postoji peristaltika, ali beba ne prazni debelo crijevo za vrijeme svog intrauterinog života.
Bebine krvne stanice, prije svega crvene krvne stanice (eritrociti) se stvaraju početkom trudnoće u žumanjčanoj vreći, a potom najvećim dijelom u jetri. U ovo vrijeme počinje proizvodnja i bijelih krvnih stanica (leukociti) koje su nužne u borbi s infekcijom.
Očni kapci vaše bebe su još uvijek lagano slijepljeni i zatvoreni.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 25 - 28 cm, a teška oko 350 - 390 g.

Savjet
Trudnoća nije vrijeme u kojem obavezno inzistiramo na redovitom cijepljenju trudnica, premda sva cjepiva nisu kontraindicirana u trudnoći. Svakako temeljno pravilo je ne cijepiti s živim virusnim cjepivima (cjepiva protiv morbila, rubeole, mumpsa i tuberkuloze), pa niti onda kada se radi o oslabljenim sojevima virusa jer je i u toj situaciji za očekivati oštećenje fetusa. Učinak ovih cjepiva nije izravno teratogeni učinak, već ova cjepiva dovode do porasta tjelesne temperature i broja staničnih dioba čime raste i mogućnost nastanka anomalija.
Izuzetak od ovoga pravila su cijepiva protiv polyomyelitisa i žute groznice, protiv kojih se trudnica može i treba cijepiti ukoliko će u vrijeme trudnoće putovati iz raznih razloga u krajeve u kojima postoji opasnost od ovih infekcija (Centralna Afrika, Južna Amerika, Jugoistočna Azija).
Ukoliko trudnica tijekom trudnoće dođe u kontakt s oboljelima od morbila, rubeole ili variccelle, a nije poznato da li je i sama preležala i te bolesti, potrebno je kontrolirati razinu protutijela u krvi i ustanoviti njen imunološki status. Kod odsustva protutijela protiv uzročnika navedenih infekcija, umjesto cijepljenja se provodi imunoglobulinska zaštitna terapija. Kada je u pitanju kontakt s tuberkuloznim bolesnicima, imunološki status trudnice se ispituje pomoću tuberkulinskog testa.
Kada se radi o cijepljenu cjepivima koja sadrže djeliće mrtvih bakterija ili virusa, tada je cijepljenje trudnica dozvoljeno i moguće, kako u slučajevima direktnog kontakta tako i preventivno kod putovanja u endemske krajeve i to tijekom cijele trudnoće. Ovdje se radi o sljedećim bolestima:
• polyomyelitis
• influenca
• hepatitis B
• tetanus
• difterija
• tifus
• kolera
• krpeljski encefalitis
• bjesnilo.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 22. tjedan

Ovo je najbolje vrijeme za detaljni ultrazvučni pregled i procjenu fetalne anatomije, uz dobar položaj vaše bebe vjerojatno ćete saznati i njen spol. Ovaj ultrazvučni pregled se uobičajeno naziva "anomaly scan".

Buduća majka
Ovo je vrijeme kada je najizraženija fiziološka anemija: naime tijekom trudnoće dolazi do povećanja količine cirkulirajuće krvi i to tako da se volumen tekućeg dijela - plazme povećava za nekih 30%, dok se volumen čvrstog dijela - krvnih stanica povećava tek za 25% zbog čega nastupa fiziološko razrjeđenje krvi - fiziološka ili dilucijska anemija u trudnoći. Mjera razrjeđenja krvi je hematokrit. Iako je fiziološka anemija prirodna pojava provjerite vaše krvne nalaze i konzultirajte se s ginekologom da li je vaš unos željeza dovoljan.

Vaša beba
U ovom tjednu se nastavlja razvitak mozga s upotpunjavanjem broja živčanih stanica - neurona, kao i razvitak osjeta dodira i svjesnost vaše bebe. Osjet dodira je prvi osjet koji sazrijeva, a preko ovog osjeta vaša beba uči o svome tijelu: kako se pomiču ekstremiteti, gdje se nalaze različite dijelovi tijela i u kakvom su međusobnom odnosu. Vaša beba može sada opipati svoje lice, kao i udarati ručicama i nožicama. Sada se mogu razlikovati periodi aktivnosti i sna vaše bebe. Beba zna vrlo često biti osobito aktivna upravo u trenutcima kada ste mirni, relaksiran i opušteni.
Maternica - prva učionica
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 25 - 30 cm, a teška oko 380 - 420 g.

Savjet
Veoma rijetka, ali i vrlo opasna infekcija u trudnoći je toksoplazmoza. Uzročnik ove infekcije je toksoplazma, parazit koji se na ljude prenosi putem mačijeg izmeta, kao i preko nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa, te neopranog svježeg voća i povrća. Kod primarne infekcije u trudnoći (kod toksoplazmoze može se raditi o prvoj infekciji - primarna infekcija i ponovnoj infekciji - reinfekcija) postoji značajna opasnost od infekcije djeteta. Obzirom da toksoplazma prelazi u fetalni krvotok tek nakon 16. tjedna trudnoće, izostaje razvitak teških anomalija fetusa, ali usljed infekcije djeteta može doći do intrauterine smrti.
U manje od 50% trudnica se u slučaju infekcije javljaju samo lagani simptomi slični gripalnoj infekciji kao što su umjereno povišena temperatura, opća slabost, bolovi u mišićima, eventualno kratkotrajni proljev i lagano otečeni limfni čvorovi, osobito limfni čvorovi vrata. Dijagnostika je serološka - određivanje titra protutijela protiv toksoplazmoze u krvi, a kod prisutnih znakova infekcije slijedi obligatna medikamentozna terapija.
U nekim zemljama kao što su Austrija i Francuska - ali i susjedna Slovenija, u okviru antentalne zaštite se na početku trudnoće obavezno radi i određivanje titra protutijela protiv toksoplazme, što je i naša preporuka. Na taj način moguće je odrediti individualni rizik i kod negativnog testa poduzeti sve mjere predostrožnosti tijekom trudnoće da ne dođe do ove opasne infekcije, kao što su:
• ukoliko imate u vašem kućanstvu mačke, obavezno ih odvedite na veterinarski pregled ciljano na toksoplazmozu;
• ukoliko je infekcija isključena obratite pozornost na kontakte vaše mačke s drugim mačkama;
• nemojte hraniti vašu mačku svježim mesom;
• prepustite čišćenje vaše mačke drugom članu vaše obitelji ili nosite pri tome gumene rukavice;
• prilikom rada u vrtu nosite zaštitne rukavice;
• nemojte jesti sirovo meso tijekom trudnoće (tartar biftek), kao niti nedovoljno kuhano ili pečeno meso, nemojte piti nekuhano mlijeko, niti jesti neoprano svježe voće i povrće.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 23. tjedan

U ovome tjednu mogli biste početi osjećati Braxton-Hicksove kontrakcije.

Buduća majka
Braxton-Hicksove kontrakcije su nepravilne, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije - stezanja maternice, i spadaju u pripreme maternice za porod. S napredovanjem trudnoće, kontrakcije maternice će postajati sve jače, no glavna karakteristika ovih kontrakcija biti će odsustvo njihovog djelovanja na cervix - vrat maternice, te neće dolaziti do njegovog skraćenja niti otvaranja. To su ujedno i glavne karakteristike porodnih kontrakcija ili trudova - njihovo učinkovito djelovanje na vrat maternice, kao i potiskivanje djeteta ka izlaznom dijelu porodnog kanala.
Ove kontrakcije se mogu bilježiti pomoću kardiotokografa (CTG) koji se koristi prije svega za bilježenje otkucaja srca vaše bebe, kao i motoričke aktivnosti maternice (osobito u kasnijim fazama trudnoće ili kod specijalnih indikacija) na kontinuiranom ispisu.

Vaša beba
Vaša beba još uvijek izgleda premršavo - rast i razvitak kože je brži od stvaranja potkožnog masnog tkiva iako se u ovo vrijeme masno tkivo formira veoma intenzivno. Bebina koža više nije prozirna već usljed stvaranja pigmenta počinje biti crvenkasta.
Pokreti bebe mogu biti veoma živi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nježni. U ovo vrijeme beba osjeća svoju okolinu, kao i pupčanu vrpcu - fetoskopski snimci pokazuju kako se beba zna igrati s pupčanom vrpcom i opnom koja ih okružuje ("fetal grasping"). U jednom slučaju može ručicama loviti pupčanu vrpcu, u drugome svoje lice ili ručice trljati o opnu koja ju okružuje.
U ovo vrijeme mogli biste uočiti i štucanje vaše bebe koje nastupa zbog gutanja plodne vode. Plodna voda i šećer koji se u njoj nalazi su značajan energetski dodatak hranljivim tvarima koje beba inače prima preko pupčane vrpce.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 28 - 31 cm, a teška oko 400 - 450 g.

Savjet
Kao i ostali dio populacije, tako niti trudnice nisu pošteđene valova gripalne infekcije koji se najčešće javljaju u proljeće i jesen svake godine. Na sreću, prehlada ili gripa neće ostaviti traga na vašoj trudnoći i vašem djetetu. Zbog promijenjene imunološke reakcije u trudnoći, prehlada ili gripa mogu trajati nešto duže.
Pokušajte s nekoliko sljedećih savjeta savladati gripu već u njenom začetku, kako ne biste zaradili koju od težih komplikacija kao što su upala sinusa, angina, bronhitis ili upala pluća u trudnoći:
• obratite pozornost na dovoljan unos tekućine, osobito ako imate vrućicu, znojite se prekomjerno, kišete ili vam curi nos;
• pokušajte se riješiti visoke temperature na prirodan način izbjegavajući lijekove: koristite hladne obloge, nosite širu odjeću, uzimajte umjereno hladne napitke;
• ukoliko vrućica ne prestaje ili naglo skače svakako informirajte vašeg liječnika;
• uporaba lijekova tek nakon konzultacije s liječnikom;
• jedite redovito, bez obzira da li imate ili nemate apetit;
• osigurajte si dobar san, glavu položite nešto više tako da su disajni putovi slobodni;
• kod grlobolje ili kašlja pomognite se s inhalacijama eteričnih ulja.
Cijepljenje protiv gripe tijekom trudnoće ne samo da nije štetno, već se preporučuje osobito trudnicama koje će se poroditi tijekom zimskih mjeseci, usred sezone gripe


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 24. tjedan

Premda se u slučaju preranog poroda u ovoj dobi javljaju mnogobrojne komplikacije, 24. tjedan trudnoće se uzima za granicu preživljavanja. Rani prerani porod je oznaka za prerani porod između 24. - 34. tjedna trudnoće.

Buduća majka
Nastavlja se daljnji rast maternice, pri čemu njen vrh (fundus) sada dosiže vaš pupak. Kod prekomjernog debljanja i povećane tjelesne težine može biti i znatno iznad ove granice. U takvim slučajevima je svakako za preporučiti test opterećenja glukozom - OGTT ("oral glucose tolerance test"). Test se izvodi veoma jednostavno: prije, te 120 minuta nakon uzimanja šećernog napitka određuje se razina glukoze u krvi trudnice. Na ovaj način se provjerava tolerancija glukoze (povišena razina u krvi), odnosno adekvatnost reakcije gušterače (izlučivanje inzulina). Ovo je ujedno test probira u otkrivanju šećerne bolesti u trudnoći (gestacijski diabetes).
Ukoliko je kod vas ustanovljeno da imate gestacijski diabetes, daljnja inzulinska terapija nije nužna. Obratite pozornost prije svega na vašu prehranu:
• izbjegavajte namirnice bogate šećerima (osobito slatkiše), kao i pića (cola, fanta, sokovi, limunada);
• ako koristite šećer za zaslađivanje kave ili čaja, radite to veoma štedljivo;
• u vašoj prehrani dajte prednost namirnicama koje uz ugljikohidrate imaju visok sadržaj vitamina kao što su: krumpir, integralno tijesto, integralni kruh i integralna riža, kao i namirnicama koje su bogate balastnim tvarima (povrće);
• podijelite vaš dnevni unos hrane u 6 manjih obroka;
• razmotrite s vašim liječnikom mogućnost savjetovanja o vašoj prehrani s iskusnim diabetologom, osobito ako je vaša tjelesna težina jako povišena.

Vaša beba
Oblik bebe i njenog lica poprima sve više izgled na koji smo naviknuti: oči su se približile na udaljenost koja je normalna i još uvijek su zatvorene, a uši su završile svoj put i upravo su tamo gdje i trebaju biti. Na očnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi još snažnije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao što će izgledati kada se rodi.
Obratite pažnju da će i vaša beba prestrašeno reagirati u slučaju da vi doživite šok. Istraživanja pokazuju da plod ostaje uznemiren i dulje vrijeme nakon šoka, pri čemu se to može manifestirati na dva načina: kao prekomjerna pokretljivost ili kao mirna napetost
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 30 - 35 cm, a teška oko 500 g.

Savjet
Nažalost i tijekom trudnoće mogu se javiti teške akutne bolesti i stanja koja mogu zahtijevati hitni operacijski zahvat. Ovdje spadaju sljedeće bolesti i stanja:
• akutna upala crvuljka
• ileus (zapetljaj crijeva)
• ciste i tumori jajnika
• različita krvarenja u slobodnu trbušnu šupljinu.
Kod svih ovih bolesti i stanja javljaju se mučnina i povraćanje, snažni bolovi u trbuhu kao i kolapsno stanje, što sve može biti zamaskirano sličnim simptomima i u samoj trudnoće, te na taj način otežati postavljanje prave dijagnoze.
Ukoliko imate bilo kakve snažnije tegobe koje traju, nemojte se sramiti konzultirati vašega liječnika, pa makar alarm bio i pogrešan.
Rizik suvremene anestezije je zahvaljujući modernim postupcima sveden na minimum. Također nije povišen rizik od spontanog pobačaja ili prijevremenog poroda u mjeri kako bi se moglo očekivati.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 25. tjedan

U 25. tjednu trudnoće maternica se počinje izdizati iznad pupka.

Buduća majka
Rastom i izdizanjem maternice iznad pupka, dolazi do znatnijeg pritiska prije svega na želudac. Iz toga razloga je pražnjenje hrane iz želudca nešto usporenije, te se javlja osjećaj punoće, kao i osjećaj žgaravice, posebice nakon obilnijih obroka. Držite se pravila o prehrani koja ste naučili na početku vaše trudnoće: 6 - 8 manjih obroka/dan.

Vaša beba
Daljnje napredovanje u rastu vaše bebe prije svega znači porast mase bebe i sazrijevanje središnjeg živčanog sustava. U ovo vrijeme se pojavljuje sklonost ka korištenju desne ili lijeve ruke. Počinju se razvijati i crte na prstima, dajući vašoj bebi jedinstveni otisak. U ovo vrijeme beba ima već svoje navike i ritam aktivnosti i spavanja. Kucaje srca vaše bebe sada može čuti i vaš partner i bez specijalnog pomagala, ako prisloni uho na pravo mjesto i ako nema buke.
Vanjsko spolovilo vaše bebe je sada sasvim razvijeno. Testisi su spušteni u skrotum, a rodnica dobiva svoju šupljinu. Razlike u spolu su sasvim dobro raspoznatljive, tek rijetko ostaju dileme uslijed nepovoljnog položaja djeteta kod ultrazvučnog pregleda.

Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 30 - 34 cm i teška 600 - 700 g.

Savjet
Učestalo mokrenje se javlja već od samog izostanka menstruacije - gotovo kao prvi simptom trudnoće. Razlog je naravno pritisak povećane maternice na mokraćni mjehur, kao i hormonske promjene u trudnoći. Tegobe se nešto smiruju nakon 12. tjedna kada se maternica podiže iz male zdjelice. Koncem trudnoće oko 36. tjedna i ulaskom glavice u malu zdjelicu, te njenim namještanjem za porod, ponovno rastu pritisak na mokraćni mjehur i učestalo mokrenje.
Ukoliko se uz učestalo mokrenje, javljaju osjećaj peckanja i bolni pritisak na mokraćni mjehur (bolni pritisak u donjem dijelu trbuha, sprijeda nisko) raste vjerojatnoća da se radi o upalnom procesu koji je zahvatio mokraćni mjehur. Ukoliko su ove tegobe praćene bolovima u slabinskom predjelu, najčešće desno, s povišenom tjelesnom temperaturom, najvjerojatnije se radi o upali bubrega (pyelonephritis) i u takvom slučaju biste se trebali što ranije javiti svom ginekologu. Gotovo 50% neliječenih infekcija mokraćnog mjehura prelazi u infekciju bubrega, koja se daleko teže liječi, a k tomu može uzeti kronični tijek. Kako znaci upale mokraćnog mjehura nisu uvijek praćeni tegobama, pregled urina se obavlja rutinski kod svakog posjeta ginekologu u trudnoći.
Nekoliko savjeta za očuvanje zdravlja bubrega i mokraćnog mjehura:
• čuvajte se pothlađivanja, izbjegavajte sjediti na hladnim mjestima, ne dopustite da vam se noge zalede;
• obratite pažnju na dovoljan unos tekućine. Kava i alkohol nisu dobrodošli u trudnoći!
• nosite topao, pamučni veš;
• ukoliko nosite hlače, ne bi trebale biti preuske;
• ne pretjerujte sa naporima i stresom! Prekomjerni napor i stres su najbolji način za slabljenje vašeg imunološkog sustava.
• prilikom mokrenja, ispraznite mokraćni mjehur u potpunosti. Zaostali dijelovi mokraće u mokraćnom mjehuru sadrže najveći broj bakterija i povećavaju rizik od infekcije.
• intimno područje uvijek brisati od naprijed prema natrag.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 26. tjedan

Vaša beba počinje otvarati oči!

Buduća majka
Napredovanjem trudnoće i povećanjem tjelesne težine, umnožavaju se i problemi trudnice. Prije svega su to napetost u donjem dijelu trbuha i bolovi u leđima, osobito u križima. Povremeno se javljaju glavobolja, nesanica ili grčevi u nogama. Razmislite o načinu prehranu, korigirajte dobitak na težini i povećajte unos magnezija!
Klinički se manjak magnezija najčešće manifestira grčevima u listovima (rani vodeći simptom), a u slučajevima težeg manjka može doći i do prijevremenih trudova. Kod značajnijeg pada razine magnezija bitno raste rizik preranog poroda ili pobačaja. Kod fetusa, usljed manjka magnezija može doći do zastoja u rastu. Preporučena doza je u slučaju oralne supstitucije magnezija oko 300 mg/dan.
Namirnice bogate magnezijem su:
• produkti cjelovitih žitarica, mlijeko, mliječni proizvodi, krumpir, mahunarke, müsli, lješnjaci i orasi.
• Donat Mg.

Vaša beba
Bez obzira kakva će boja očiju vaše bebe biti kasnije, za vrijeme intrauterinog života, oči vaše bebe su plave boje! U ovome tjednu beba otvara oči, koje su sada u potpunosti razvijene i imaju sve slojeve: bjeloočnicu, rožnicu, šarenicu i mrežnicu. Mrežnica ima sve slojeve kao i nakon poroda. Sada su formirane i minijaturne trepavice i obrve, koje će dalje rasti sve do poroda.
Vaša beba je još uvijek mršava, pa je tako i koža bebe još uvijek naborana i crvena jer se provide nježne krvne žilice iz potkožnog sloja. Odlaganje masnog tkiva je proces koji sada stoji u središtu intrauterinih zbivanja, tako da će vaša beba na rođenju imati punašni i bucmasti izgled.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 35 cm i teška 700 - 850 g.

Savjet
U trudnoći, i za trudnicu je od dvije vrste herpes virusa - od kojih herpes simplex virus tip I izaziva herpes na usnicama (herpes labialis), a tip II herpes u predjelu spolnih organa (herpes genitalis), daleko značajnija infekcija genitalnim herpesom. Računa se da je tijekom reprodukcijskog razdoblja 20 - 40% žena imalo svoju prvu infekciju s herpes virusom. Trudnice obolijevaju tri puta češće od genitalnog herpesa nego žene izvan trudnoće.
Problem genitalnog herpesa u trudnoći je problem prijenosa njegovog uzročnika na novorođenče za vrijeme poroda. Ukoliko se radi o svježoj infekciji koja je prvi put nastala za vrijeme trudnoće i u vrijeme/oko termina poroda, rizik prijenosa herpesa na novorođenče iznosi 40 - 60%. U ovome slučaju se svakako planira porod dovršiti carskim rezom.
Ukoliko se radi o sekundarnoj infekciji - infekciji koja je poznata od ranije, a recidivira za vrijeme trudnoće, rizik prijenosa na novorođenče iznosi 10%. To je i razlog zbog čega se trudnicama koje su ranije imale genitalni herpes preventivno nakon 35. tjedna trudnoće sve do poroda, ordinira antiviralna terapija: aciklovir u dozi od 200 mg/dan.
Kod trudnica sa sekundarnim genitalnim herpesom unutar četiri sata od prsnuća vodenjaka ne dolazi do nastanka trudova, preporučuje se kao i kod primarne herpes genitalis infekcije porod dovršiti carskim rezom, kako bi se spriječila ascendentna infekcija novorođenčeta. Novorođenče trudnice s genitalnim herpesom se mora odvojiti od druge novorođenčadi zbog mogućnosti prijenosa infekcije. Dojenje nije zabranjeno, potrebno je strogo se držati pravila održavanja higijene.
Uobičajeno, herpes genitalis infekcija ne traje duže od dva tjedna. Obratite pozornost da je i ovo vrijeme sasvim dovoljno za prijenos virusa na novorođenče.
Preporuke:
• suzdržavanje od spolnog odnosa za cijelo vrijeme trajanja infekcije
• temeljito pranje ruku vodom i sapunom nakon svake posjete toaletu
• svakodnevno tuširanje,
• prilikom brisanja uvijek j.... čisti ručnik,
• promjene na spolnim organima uvijek držati čistim i suhim,
• nosite isključivo pamučno rublje, osobito vas ne bi smjelo žuljati u predjelu prepona.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / drugi trimestar / 27. tjedan

Beba rođena u 27. tjednu trudnoće teži negdje oko 1.000 g, zahtijeva intenzivnu njegu u inkubatoru - ali je sposobna izboriti se za svoj život u slučaju preranog poroda!

Buduća majka
Obzirom da je 27. tjedan vrijeme od kada biste morali računati s uspješnim preživljavanjem vaše bebe, čak i u slučaju preranog poroda - vrijeme je da se bacite na posao. Naravno, radi se o pripremi dječije sobe i prvim kupovinama stvari za vašu bebu.
Što kupiti:
• 50 malenih jednokratnih pelena (za početak) ili 24 platnene pelene
• 6 slinavčića
• 5 majica ( s vezivanjem u križ ili zatvorenim vratom)
• 4 bodića (potkošulje i gaćice u jednom dijelu kratkih rukava s kopčanjem među nogama)
• 4 odijelca sa zatvorenim nogama
• 3 vreće za spavanje (s patentnim zatvaračem ili dnom na kopčanje)
• 3 dječja ručnika s kapuljačom
• 2 majice
• 2 dekice za umatanje
• 1 ljetnu ili zimsku kapu
• 1 šlapice.

Vaša beba
Beba rođena prije vremena zove se prematurus. Premda u ovom tjednu vaša beba ima oko 85% šansi za uspješnim uplovljavanjem u život, prije svega njena pluća su još uvijek nezrela. Nezrelost pluća podrazumijeva doduše potpuni ili gotovo potpuni razvitak plućnih alveola, no u ovo vrijeme to označuje nedostatak tvari zvane surfaktant koja omogućuje pravilnu funkciju alveola. Bez surfaktanta alveole se nisu u stanju napuhati, a vaša beba ne može stoga pravilno disati.
Beba rođena u ovo vrijeme još uvijek ne može samostalno disati, te mora biti na aparatu za disanje. Osim nezrele funkcije pluća, u ovo vrijeme su još uvijek nezrele i funkcije jetre, mozga i imunološkog sustava. Iz toga razloga je prematurus podložan i različitim infekcijama. Po svome izgledu prematurus se ne razlikuje od bebe rođene na termin - jedino je puno lakši i manji.
Iskustva majke nedonoščeta
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 36 cm i teška 700 - 800 g.

Savjet
U trudnoći obično puno lakše pada prestati s pušenjem, nego izvan trudnoće. Sama pomisao da pušenje može naškoditi bebi izaziva vjerojatno iznenadnu odbojnost prema cigareti. Ukoliko tražite i druge razloga za prestanak pušenja u trudnoći, evo nekih koji će vam možda pomoći:
Kod trudnica sa snažnom navikom pušenja češće se javljaju krvarenja u početku trudnoće, kao i spontani pobačaji. Veoma često se u ovih trudnica javlja poremećaj placentarnog optoka i smetnje u razvitku djeteta - prije svega zaostatak u rastu (težini), bebe, zbog čega su u prosjeku bebe trudnica koje jako puše manje i lakše. Trudnice koje puše obično ne dobivaju na težini onoliko koliko bi trebalo, što se smatra drugim razlogom (osim manjka kisika usljed pušenja) za zaostatak u rastu djeteta. Djeca čije su majke jako pušile u trudnoći ("Raucherbabys") imaju dvostruko više smetnji sa disanjem po rođenju. Također je učestalija iznenadna smrt novorođenčeta (SIDS - sudden infant death syndrom).
Kako prekinuti s pušenjem u trudnoći:
• korak po korak: smanjenjem broja cigareta iz dana u dan ili
• naglo: upravo sada odlučite ostaviti se pušenja!
Upravo ova druga metoda je na dugo gledano uspješnija. Naravno da je to težak korak za vas - ako pušite. Kao i kod drugih ovisnosti, mogu se javiti manji ili snažniji znaci odvikavanja. Ovdje spadaju manja ili veća doza razdražljivosti, nemir, trnjenje u rukama i nogama, pritisak u predjelu želudca ili smetnje sa spavanjem. Možete se lakše zamarati, osjećati gubitak koncentracije i volje. Ukoliko se uopće neki od ovih znakova pojave - njihovo trajanje prestaje za nekih 6 - 8 dana. Primijetiti ćete lagano pojačani nadražaj za kašalj, zbog nakupljanja plućnog sekreta. Da biste izbjegli ili stišali vašu napetost, usmjerite vašu pozornost na prijatne i ugodne sporedne aktivnosti.
Preporuke kod odvikavanja od pušenja u trudnoći:
• Pokušajte se uporedo odviknuti i od kave. Kava pojačava u ovo vrijeme neugodne znake odvikavanja od pušenja.
• Jedite što više svježeg povrća i voća, pijte dosta mlijeka.
• Opustite se ugodnim šetnjama.
• Vašu pozornost možete okupirati slušanjem glazbe ili čitanjem.
• Organizirajte susrete s dragim prijateljima.
• Ukoliko imate težih poteškoća s znacima apstinencije, nemojte se ustručavati potražiti pomoć psihologa.
• Obratite pozornost: za vrijeme trudnoće, kao i dojenja ne biste trebali uzimati sredstva koje sadrže nikotin, kao što su nikotinski flaster ili nikotinske kaugume.
slika

slika

Avatar
*anna*
Forumsko vječno sunce
Forumsko vječno sunce
Postovi: 5593
Pridružen/a: 23 srp 2009, 01:16
Lokacija: Rijeka

Re: Trudnoca iz tjedna u tjean

PostPostao/la *anna* » 28 srp 2009, 23:33

Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 28. tjedan

Ovaj tjedan označuje početak trećeg tromjesečja trudnoće.

Buduća majka
Početkom trećeg tromjesečja trudnoće standardno se još jednom provjeravaju testovi: kompletna krvna slika KKS i razina antieritrocitnih protutijela u krvi (antiglobulinski ili Coombsov test). Kako se za vrijeme trudnoće volumen krvi povećava za oko 30%, a volumen krvnih elemenata za oko 25% - postoji prirodno blaga dilucijska anemija (anemija usljed razrjeđenja krvi). Ukoliko je razina željeza u granicama normalnog, usprkos anemije u krvnoj slici nije nužno uzimati dodatne preparate željeza. I obrnuto, vrlo često usljed velikih potreba trudnice i djeteta za željezom postoji anemija i manjak željeza, kada se svakako preporuča supstituirati željezo. Osobito bogati željezom su mahunarke, jaja, povrtnice zelenog lišća kao i crveno meso.
Ukoliko je vaša krvna grupa Rh negativna, u ovom tjednu će se obaviti drugi test na antieritrocitna protutijela. Ovaj test pokazuje da li su se u vašoj krvi razvila protutijela koja mogu ugroziti vašu bebu.

Vaša beba
U 28. tjednu trudnoće vaša beba počinje stvarati surfaktant - tvar koja oblaže unutrašnju površinu plućnih alveola i time smanjuje njihovu površinsku napetost. Na taj način surfaktant omogućuje rastezanje i širenje plućnih alveola - disanje, što je preduvjet za samostalan život. Nastavljaju se procesi sazrijevanja bebinih organa: napreduju rast i sazrijevanje funkcije pojedinih organa. Kosa postaje duža. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod kože
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 37 cm i teška 800 - 1.000 g.

Savjet
Osim različitih krvnih grupa kao što su A, B i O, crvena krvna zrnca (eritrociti) nose na svojim membranama i druge antigene (tvari koje mogu potaknuti imunološku reakciju i stvaranje protutijela protiv tih tvari). Najvažnija od tvih tvari u trudnoći je Rhesus- faktor, koji je prvi puta otkriven u krvi Rhesus majmuna i po tome nosi svoj naziv. Dodatkom Rhesus-pozitivnih eritrocita u Rhesus-negativnu krv dolazi do stvaranja protutijela koja razaraju eritrocite koji na svojoj površini nose Rhesus-faktor (Rh inkompatibilija). Otuda niti jedna trudnica s Rhes-negativnim faktorom ne smije dobiti Rhesus-pozitivnu krv.
Ukoliko jedna Rhesus-negativna trudnica nosi Rhesus-pozitivno dijete, veoma rijetko za vrijeme trudnoće, ali često kod poroda dolazi do prijelaza dječijih Rhesus-pozitivnih eritrocita u krv majke. Njen imunološki sustav reagira na dječije eritrocite i Rhesus-faktor stvaranjem protutijela. Ova protutijela dospijevaju za vrijeme slijedeće trudnoće u krvotok bebe i razaraju njene eritrocite zbog čega nastupa teška anemija bebe.
U ovakovim slučajevima, ovisno o težini kliničke slike, može se još intrauterino poduzeti transfuzija krvi bebe.
Ovakav problem se gotovo u pravilu ne viđa kod prve trudnoće, jer su trudnoća kao i porod nastupili prije stvaranja protutijela.
U cilju sprječavanja nastanka protutijela, Rhesus-negativne majke danas redovito dobivaju direktno nakon poroda zaštitnu injekciju: Anti-D-imunoglobulin koji sprječava nastanak protutijela protiv Rhesus-pozitivnih eritrocita. Ovakova zaštitna injekcija primjenjuje se i kod zahvata u trudnoći (amniocenteza) ili obilnijih krvarenja za vrijeme trudnoće; naravno samo kod Rhesus-negativnih trudnica.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 29. tjedan

Ukoliko je vaša trudnoća do sada protjecala uredno, vrijeme je da počnete razmišljati o trudničkoj gimnastici.

Buduća majka
U ovo vrijeme nije rijetka pojava vodenaste tekućine iz grudi: pod utjecajem visoke i još uvijek rastuće razine hormona prolaktina, kao i hormona posteljice koji pripremaju dojke za mliječnu sekreciju, nastaje prvo mlijeko ili kolostrum. Pravo mlijeko će se naravno pojaviti tek nekoliko dana po porodu.

Vaša beba vam se sve češće javlja i najavljuje svoj dolazak. Počnite uređivati dječiju sobu postupno u trudnoći i ne ostavljajte sve za zadnje tjedne jer ćete se tada lako zamarati. Za dječiju sobu će vam trebati:
• Stol za presvlačenje bebe, u visini vašega struka, najbolje s ladicama u kojima ćete držati pelene, rupčiće za brisanje i pranje i ostalo. Vrlo je zgodno namjestiti iznad stola par polica na kojima stoji sve što vam može zatrebati na dohvat ruke.
• Ormar s ladicama ili ormarić za odjeću, kasnije police ili velika kutija za igračke i kasnije knjige.
• Mala svjetiljka ili pak podešivo glavno svjetlo, kao i udobna stolica ili kutak za noćna dojenja
• Iako beba neće stići do utičnica i radijatora u svojim prvim danima života, svejedno provjerite njihovu sigurnost i stavite u utičnice sigurnosne umetke. Dječiji krevetić nemojte smještati do izvora topline.
Iskustva majke nedonoščeta

Vaša beba
Napreduje prije svega odlaganje masnog tkiva, rast unutrašnjih organa i sazrijevanje njihove funkcije. Tijelo zadobiva postupno konačne proporcije. Beba otvara i zatvara oči, kada su joj oči otvorene pomiče ih uokolo kao da nešto gleda.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 38 cm i teška oko 1.000 - 1.250 g.

Savjet
Nema razloga za zabrinutost ili paniku ako vam se dogodilo da ste slučajno - u vrijeme dok još niste znali da ste trudni, popili čašu vina, šampanjca ili piva. Nema dokaza o štetnom djelovanju ovakovog slučajnog uzimanja alokohola u ranoj fazi razvitka djeteta. Sasvim drugačije stoje stvari ukoliko se alkohola ne odreknete za vrijeme cijelog trajanja trudnoće. Na osnovu mišljenja eksperata, alkohol je glavni čimbenik rizika u nastanku prenatalnih oštećenja djeteta.
Alkohol prolazi bez ikakovih poteškoća placentarnu barijeru i ulazi u dječiji krvotok. Obzirom da u djeteta nisu zreli enzimi koji razgrađuju alkohol u jetri - i sasvim mala količina alkohola ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke. I dok trudnica može osjetiti sasvim lagano djelovanje alkohola, u isto vrijeme njeno dijete je izloženo teškom 'pijanstvu'. Sigurnu granicu liječnici vam ne mogu preporučiti - stoga za trudnice vrijedi pravilo "nula promila", i to za cijeli tijek trudnoće.
Alkohol utječe različitim mehanizmima na embrionalni razvitak. S jedne strane radi se o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, a s druge strane izaziva određene anomalije u razvitku. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičkog karaktera, praktički je uvijek zahvaćen i središnji živčani sustav. Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti od lakših oblika tzv. alkoholnih efekata.
S alkoholnom embriopatijom moramo računati kod redovitog i nekontroliranog konzumiranja alkohola za vrijeme trudnoće. Djeca s alkoholnom embriopatijom ostaju mala rastom, težina i opseg glavice su ispod donje granice krivulje za dob. Javljaju su snažni ispadi u razvitku motoričkih funkcija, duševna oštećenja kao i u pravilu tipičan izgled s uskim očnim prorezima, promjenama na usnama kao i anomalijama u području lica i mozga. Česte su anomalije u razvitku srca, skeleta, bubrega i očiju. Ove tipične promjene se mogu, gledano na težinu bolesti, javiti u nekoliko stupnjeva.
Nešto manje izražena oštećenja usljed zloporabe alkohola označena su kao alkoholni efekti. Uglavnom se ispoljavaju na središnjem živčanom sustavu, a iako se višestruko češće javljaju od alkoholne embriopatije - teže se dijagnosticiraju. S alkoholnim efektima se mora računati već kod redovitog konzumiranja umjerenih količina ili povremenog uzimanja ekscesivnih količina alkohola u trudnoći. Kod zahvaćene djece su prije svega oslabljene moždane funkcije. U školskoj dobi se javljaju poteškoće s čitanjem, pravopisom i računanjem, poteškoće u koncentraciji i pažnji, logičkom i apstraktnom razmišljanju. Ponašanje je često hiperaktivno i hiperagresivno.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 30. tjedan

Povremeno se javljaju kontrakcije - trudovi u trudnoći.

Buduća majka
U prvo vrijeme probne kontrakcije, sada se već redovito javljaju, pa čak i onda kada ih trudnica uopće ne osjeća. Premda se radi o sasvim prirodnoj reakciji maternice na njeno rastezanje, ove kontrakcije imaju posebno ime Braxton-Hicks-ove kontrakcije. To su nepravilne, bezbolne, uvježbavajuće kontrakcije - pripremne kontrakcije za porod. S napredovanjem trudnoće postati će jačeg intenziteta. Mogu se osjetiti kao stezanja maternice ukoliko položite ruku na trbuh.
U ovo vrijeme dolazi do ispravljanja lumbalne lordoze, slabinske zakrivljenosti kralježnice usljed težine trbuha, kao i razmekšanja vezivnih ligamenata, zbog čega su česti bolovi u slabinskom dijelu leđa. Iz tog razloga se savjetuju pravilno držanje tijela kod stajanja i sjedenja.

Vaša beba
Vaša beba vjerojatno osjeti Braxton-Hicksove kontrakcije, pitanje je kako ona to doživljava? Obzirom da beba pliva u plodnoj vodi i obavijena je plodovim ovojima, najvjerojatnije se ove kontrakcije osjete kao manje ili više snažna masaža. U svakom slučaju ove kontrakcije ne mogu ozlijediti bebu.
Napreduje sazrijevanje pluća, a beba sada izvodi i ritmičke pokrete grudnoga koša koji imitiraju disanje. Ponekada, ukoliko prilikom gutanja plodna voda umjesto u želudac uđe na pogrešno mjesto, beba - a i vi možete osjetiti njeno štucanje. U ovo vrijeme vaša beba ima svoje faze: fazu aktivnosti, kao i fazu mirovanja koje su vrlo individualno uklopljene u dnevni ritam vaše bebe. I kao što to po pravilu biva: beba je najživlja kada se opustite za vrijeme dnevnog odmora ili kada pođete spavati.
Beba je sve bucmastija, a s odlaganjem masnog tkiva stabilizirati će se funkcija održavanja tjelesne temperature.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 39 cm i teška 1.100 - 1.400 g.

Savjet
Trudnoća nije vrijeme za konzumiranje droga. Općenito gledano najveći problemi nastupaju sa suženjem krvnih žila posteljice, te smanjenjem placentarnog optoka, kao i dotoka kisika i hranljivih tvari djetetu. Uobičajena pojava je zastoj rasta djeteta koji rezultira vrlo malom porodnom težinom bebe.
Pojedinačno gledano uzimanje kokaina za vrijeme trudnoće može dovesti do različitih anomalija urogenitalnog trakta bebe, zbog čega se kokain danas svrstava u teratogene tvari.
Marihuana, odnosno njen aktivni sastojak THC prolazi placentarnu barijeru i prelazi u krvotok bebe. Znanstveno je potvrđen utjecaj na frekvenciju bebinog srca u smislu opadanja broja kucaja. Teratogeni učinak kao i povišena perinatalna smrtnost nisu potvrđeni kod konzumiranja marihuane. U nekim radovima se osobito ističe učinak marihuane u smislu kromosomskih lomova, zbog čega se uživanje ove biljke ne preporučuje za cijelo vrijeme trajanja trudnoće.
LSD ne posjeduje embriotoksičko djelovanje. U pojedinačnim slučajevima opisani su također kromosomski lomovi, kao i anomalije na skeletu bebe zbog čega se nikako ne preporučuje konzumiranje za vrijeme trudnoće.
Heroin - ovisne trudnice moraju za vrijeme trudnoće, kao i nakon poroda računati s nizom mogućih komplikacija. U većini je dobitak trudnice na težini neprimjeren, a u 50% se razvija trudnička gestoza. Otprilike svaka četvrta heroin-ovisna trudnica je inficirana s hepatitisom, a značajan problem u trudnoći predstavlja i aloimunizacija (stvaranje antieritrocitnih protutijela u Rh negativnih trudnica kod uporabe zajedničkih igala). U analizi tijeka poroda osobito je upadljiv veliki broj operativno dovršenih poroda. Gotovo sve trudnice u periodu poroda pokazuju znake apstinencijske krize: nemir, ubrzani puls, velike oscilacije tlaka. Oko 14% novorođenčadi teži na porodu manje od 2.500 g, a 25% djece se porodi prije 38. tjedna trudnoće.
Nekontrolirani prekid uzimanja heroina u trudnoći ima za posljedicu povećani broj spontanih pobačaja, a u trećem trimestru prijevremene trudove kao i iznenadnu intrauterinu smrt djeteta. Stoga je uz redovitu antenatalnu skrb nužna supstitucijska terapija u trudnoći: L-polamidon (L-izomer) ili methadon (racemat) koja sprječava tjelesnu i duševnu retardaciju djeteta.
U cilju održavanja vašega zdravlja, kao i zdravlja vaše bebe, svakako se posavjetujte s vašim ginekologom o mogućim komplikacijama, i potražite savjet najbližeg psihijatra. Ako ništa drugo, onda barem spriječite znake apstinencijske krize u vaše bebe i uključite se u program odvikavanja još za vrijeme trudnoće. Ukoliko je program odvikavanja uspješno protekao i trudnica najmanje mjesec dana prije poroda nije ništa uzimala, izostaju znaci apstinencijske krize novorođenčeta.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 31. tjedan

U 31. tjednu trudnoće dovršava se proces sazrijevanja pluća Vaše bebe.

Buduća majka
Usljed intenzivnih promjena koje su se do sada odigrale u Vašem organizmu, sve češće se javljaju tegobe kakve do sada niste osjećali: kratki dah, zadihanost i osjećaj gušenja pri naporu. Razlog pojave ovih tegoba je s jedne strane dobitak na tjelesnoj težini, a s druge strane povećanje maternice i Vaše bebe koji vrše određeni pritisak na Vaše unutarnje organe. Preporučeni dobitak na tjelesnoj težini u 31. tjednu trudnoće iznosi 7.5 - 8.5 kg. U ovaj dobitak na težini spadaju težina ploda, posteljice i plodne vode, povećanje dojki i maternice, povećanje volumena krvi, kao i stvarni dobitak na težini (odlaganje masti, bjelančevina i vode u Vašim tkivima). Sama maternica, odnosno njena težina se za vrijeme trudnoće povećava oko 500 puta!
Obratite pozornost da prekomjerni dobitak na težini ima štetno djelovanje na nekoliko načina. Kod prekomjernog dobitka na težini je za očekivati:
• previše veliku bebu (> 4.000 g) usljed prekomjerne ponude gradivnih tvari bebi ili
• previše malu bebu (<2.500 g) zbog poremetnje u protoku krvi kroz posteljicu.
Drugi veliki problem je nagomilavanje masnog tkiva na trbuhu koje za vrijeme poroda i električne aktivnosti trudova djeluje kao izolator. Nije teško za pretpostaviti kako nagomilano masno tkivo na trbuhu na taj način koči nastanak trudova, trudovi su nepravilni i nemaju dovoljnu jačinu, a trajanje poroda se produžuje. S druge strane ako je k tomu i velika beba, sasvim je jasno da kod prekomjernog dobitka na težini pate i na koncu poroda su iscrpljeni i trudnica i beba.
Još uvijek imate vremena da promislite o Vašoj prehrani!

Vaša beba
Razvitkom specijaliziranih epitelnih stanica koje oblažu alveole i stvaraju surfaktant, dovršava se proces sazrijevanja funkcije pluća što uvelike poboljšava šanse za preživljavanje Vaše bebe u slučaju preranog poroda.
Funkcija posteljice je u ovo vrijeme apsolutno zrela i besprijekorna. Sada je Vaša krv odijeljena od bebine krvi membranom koja je tanka svega 5 µm i sastoji se od tri sloja stanica: s Vaše strane je to jednoslojni epitel: endotel Vaših krvnih žila, potom zajednička bazalna membrana i s bebine strane epitel: endotel krvnih žilica posteljice. Ova tanka membrana se naziva placentarna (utero-placentarna; materno-fetalna) barijera. Hranljive tvari te kisik s majčine strane, a otpadne tvari i ugljični dioksid s bebine strane prolaze kroz placentarnu barijeru jednostavnim kemijskim procesima kao što su difuzija, olakšana difuzija, osmoza i aktivni transport. U ovo vrijeme brzina razmjene tvari između Vaše i bebine krvi iznosi 10 ml/sekundi. Usprkos ovakovog prisnog kontakta Vaša i bebina krv se tijekom cijele trudnoće kod očuvane placentarne barijere neće pomiješati!
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 40 cm, a teška oko 1.400 - 1.600 g.

Savjet
Za vrijeme trudnoće je ulaz u maternicu - vrat maternice (maternično ušće) ili cerviks zatvoreno sluznim čepom. Ponekada se maternično ušće počne skraćivati i širiti (otvarati) prije nego što je trudnoća dovršena, što se naziva slabost ili insuficijencija cerviksa ili materničnog ušća. Prijevremeno otvaranje materničnog ušća rezultira spuštanjem plodnih ovoja u porodni kanal, njihovom infekcijom i prsnućem, što uzrokuje ovisno o visini trudnoće pobačaj ili prerani porod. Prilikom redovitih ginekoloških pregleda Vaš ginekolog će vam u slučaju prijeteće insuficijencije cerviksa, odnosno njegove prohodnosti preporučiti mali zahvat koji se zove cerclage. Cerclage je zahvat koji se obavezno obavlja u bolničkim uvjetima, a u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji se postavlja čvrsti šav na vrat maternice te tako sprječava njegovo daljnje širenje, odnosno otvaranje i prerani porod.
Na prijevremeno skraćenje vrata maternice i otvaranje materničnog ušća tijekom trudnoće mogu utjecati:
• oštećenja materničnog ušća velikim rascjepima prilikom prvog poroda;
• operacije na vratu maternice (konizacija);
• slabost tkiva usljed oštećenja finih mišićnih i kolagenih vlakana cerviksa prethodnim zahvatima u smislu dilatacije;
• urođena slabost cerviksa.
Nekoliko savjeta u slučaju prijevremenog otvaranja: skraćenja i širenja materničnog ušća:
• mirovanje i pošteda od težih fizičkih poslova;
• ukoliko ste zaposleni, potrebno je otvoriti bolovanje, te pobrinuti se za pomoć u redovitim kućnim poslovima;
• zaboravite do kraja trudnoće na putovanja ili izlete;
• uobičajeno se u ovim uvjetima zabranjuje i pretporođajna gimnastika, o tome se ponaosob posavjetujte s vašim ginekologom;
• suzdržavanje od spolnih odnosa: spolni odnos prije svega prostaglandini iz sjemene tekućine mogu potaknuti nastanak trudova i time prerani porod.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 32. tjedan

U 32. tjednu trudnoće pluća vaše bebe potpuno su zrela i sposobna za funkciju disanja.

Buduća majka
Najkasnije u 32. tjednu se planira napraviti treći, obično posljednji ultrazvučni pregled. Na ovom pregledu se promatraju položaj djeteta, položaj i izgled posteljice, te količina plodne vode. Ukoliko postoje nepravilnosti, ultrazvučni pregled će se ponoviti u kraćem vremenskom periodu. Osim položaja bebe i posteljice, uobičajeno se vrše standardna mjerenja i procjena rasta djeteta.
Sigurno ste već uočili u Vašoj ultrazvučnoj knjižici kratice tipa BPD, FRO, HC, THQ, AC, FL. Ovim kraticama obilježavaju se odgovarajući promjeri bebine glave, trbuha i bedrene kosti koji se uspoređuju s zadanim krivuljama i tablicama. Ukoliko postoje odstupanja u veličini djeteta, pretraga se obično dopunjuje mjerenjem protoka krvi kroz arterije koje dopremaju krv u maternicu i arterije pupkovine. Pretraga se zove Doppler-sonografija ili popularno color-Doppler.
S 32. tjedna ćete posjetiti još jednom centar za transfuziju krvi radi obavljanja drugog antiglobulinskog testa - testa kojim se otkrivaju eventualna protutijela u Vašoj krvi koja bi mogla nauditi bebi.

Vaša beba
Konačno je u 32. tjednu sasvim zrela i funkcija pluća. Plućne alveole obložene su sada s tvari koja se naziva surfaktant i koja smanjujući njihovu površinsku napetost omogućuje širenje alveola kod prvog udisaja nakon poroda. Sa sazrijevanjem funkcije pluća Vaša beba se zapravo može bez ikakove bojazni roditi. Jedini problem bi bio njena mala porodna težina u ovo vrijeme! Beba bi bila sasvim mršava i naborane kože, a upravo tu će se tijekom narednih tjedana taložiti masno tkivo zaobljujući bebino tijelo.
Sasvim pouzdano tijekom kasne trudnoće razvija se bebin sluh. U trbuhu je beba dobro zaštićena od vanjskih zvukova, ali isto tako upućena na buku koju stvaraju kucaji Vašeg srca, rad crijeva i neprekidno kolanje krvi kroz krvne žile. U ovo vrijeme beba čuje i Vaš glas koji je jači od buke izvanjske okoline.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 41 cm, a teška oko 1.600 - 1.800 g.

Savjet
Tijekom trudnoće uvelike se mijenja metabolizam ugljikohidrata, prije svega usljed stvaranja i izlučivanja velikih količina već postojećih (estradiol, estriol) kao i novonastalih hormona (hCG, hPL) posteljice. Da bi održanje normalne razine šećera u krvi uopće funkcioniralo, gušterača mora tijekom trudnoće stvarati inzulin u većim količinima, jer je zajedničko svojstvo ovih hormona njihovo inzulinsko antagonističko djelovanje! Ako je razina inzulina nedostatna, povećava se razina šećera u krvi, te govorimo o šećernoj bolesti (diabetesu) nastaloj u trudnoći - gestacijski diabetes.
Značenje poremećene kontrole razine šećera u krvi tijekom trudnoće je višestruko - rast djeteta je često brži, češće su anomalije razvitka, veći je broj prijevremenih poroda, češće su komplikacije u trudnoći i porodu. Češća je žutica, kao i smrtnost novorođenčadi. Majke su podložnije infekcijama, trudnoća se češće dovršava carskim rezom.
Rizični čimbenici za nastanak gestacijskog diabetesa:
• diabetes u obitelji
• previše plodne vode
• prethodni spontani pobačaji i neuspjele trudnoće
• prekomjerni prirast tjelesne težine
• češće infekcije gljivicama
• anomalije i smrt djeteta
• pozitivan šećer u mokraći
• porodna težina djeteta > 4000 g.
Dijagnoza šećerne bolesti nastale u trudnoći postavlja se pomoću testa opterećenja šećerom - OGTT (oral glucose tolerance test): određuje se vrijednost šećera u krvi natašte, te 120 minuta nakon opterećenja šećerom - uzima se šećerni napitak (75 g šećera otopljenog u 3 dl vode). Optimalno je pretragu izvršiti između 20 - 24. tjedna trudnoće, a ako su prisutni rizični čimbenici i ranije. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa se postavlja ako je vrijednost glukoze u 120 minuta veća od 7.8 mmol/l.
Trudnice s gestacijskim diabetesom moraju se češće kontrolirati, preporučuje se dijabetička dijeta od 1.800 - 2.200 kalorija, ovisno o stupnju aktivnosti majke. Ako se razina šećera ne uspije na ovaj način dovesti pod kontrolu, mora se dati i inzulin. Obično je jednokratna doza (kombinirani dugo- + kratkodjelujući inzulin) dostatna. Potrebna doza inzulina se određuje i kontrolira ponavljajući profil šećera: razina šećera se određuje svaka 3 sata tijekom 24 sata (bolničko promatranje obvezatno). Ove trudnice se hospitaliziraju obično i ranije, a najkasnije 2 tjedna prije očekivanog termina radi intenzivnijeg nadzora djeteta i odluke o dovršenju trudnoće.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 33. tjedan

Ukoliko još uvijek želite započeti tečaj za trudnice, 33. tjedan je krajnje vrijeme da to i učinite.

Buduća majka
U 33. tjednu trudnoće je vrat maternice još uvijek primjerene duljine i zatvoren. Ovi pojmovi podrazumijevaju duljinu vrata maternice (cerviks) od nekih 2 cm, a u Vašoj trudničkoj knjižici možete pronaći zapisano i 2 čl. ili možda 100%. U jednom slučaju se ovdje koriste cm, u drugom duljina članka prsta, a u trećem relativni odnos duljine vrata maternice u odnosu na početak trudnoće. Drugi važni kriteriji u procjeni stanja vrata maternice su položaj (cerviks straga, centriran, sprijeda); konzistencija (cerviks tvrd, mekan), kao i otvorenost (cerviks zatvoren, uloživ za vrh prsta, prohodan za 1 prst). Sve ove kvalitete služe za procjenu sazrijevanja cerviksa koje se normalno počinje dešavati potkraj trudnoće.
Prijevremeno sazrijevanje cerviksa svakako upućuje na prerani porod i zahtijeva pojačani nadzor, a vrlo često i hospitalizaciju. Veoma rano prijevremeno sazrijevanje cerviksa - prohodnost cerviksa za najmanje jedan prst u periodu do 28. tjedna trudnoće se liječi malim kirurškim zahvatom: postavljanjem cirkularnog šava na vrat maternice, što se označuje s cerclage.
U ovo vrijeme se može javiti smanjenje libida, ne brinite se ako se to dogodi i Vama.
Katkad možete imati veoma jasne snove, a vjerojatno ćete i češće mokriti.

Vaša beba
Vaša beba se sada već smješta u položaj za rađanje, što ćete vjerojatno saznati na Vašoj sljedećoj kontroli. Porodni položaj bebe podrazumijeva nekoliko stvari:
• odnos uzdužne osi djeteta prema uzdužnoj osi maternice, što se označuje s položaj - situs. Tako razlikujemo uzdužni, poprečni i kosi položaj;
• odnos leđa djeteta prema stijenci maternice, što se označuje sa smještaj - positio. Tako leđa mogu biti lijevo sprijeda, lijevo straga, desno sprijeda itd.;
• odnos pojedinih dijelova djeteta međusobno, što se označuje s držanje - habitus. Tako glavica može biti savijena prema sprijeda, ispružena i savijena put straga, ručice savijene ili ispružene itd.;
• odnos između prednjačećeg dijela djeteta prema porodnom kanalu, što se označuje s namještaj - praesentatio. Tako npr. kada glavica prednjači, vodeći dio može biti tjeme, ali i čelo ili lice, a kod zatka voditi može zadak, nožice, koljena i sl.
Najnovije statistike pokazuju da je kod 100 poroda u prosjeku 99 uzdužnih položaja i 1 poprečni položaj. Od 99 uzdužnih položaja, kod djeteta u 94 puta prednjači glavica, a 5 puta vodi zadak. Od 94 poroda glavicom, u 92 poroda je vodeći dio tjeme, a u 2 puta neki od drugih dijelova glave (čelo, lice).
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 42 cm, i teška 1.800 - 2.000 g.

Savjet
Prerani porod je termin koji označuje porod između 24. i 37. tjedna trudnoće. Rani prerani porod je porod između 24. - 34. tjedna trudnoće, dok se terminom kasni prerani porod označuje porod između 34. - 37. tjedna trudnoće. Kod nejasnog termina porod, prerani porod označuje porod djeteta koje teži manje od 2.500 g. Razlozi nastanka preranog poroda su obično mnogostruki, i vrlo često međusobno isprepleteni.
Rizični čimbenici za nastanak preranog poroda:
• nezdrave životne navike kao što su pušenje, prekomjerno uživanje alkohola i kave.
• lošiji socijalno-ekonomski uvjeti života;
• snažna tjelesna opterećenja u trudnoći;
• psihički stres;
• nesvjesnost značenja antenatalne zaštite i nedovoljna kontrola tijekom trudnoće;
• infekcije u genitalnom, odnosno urogenitalnom području.
Između navedenih čimbenika najznačajniji razlog u nastanku preranih poroda ostaje uzlazna (ascendentna) infekcija urogenitalnog trakta. Pri tome su najčešći uzroci infekcije klamidije, gljivice, trihomonas i herpes virus, koji unutar preranih poroda do 2.000 g čine 3/4 uzroka nastanka prijevremenog poroda.
Znaci preranog poroda:
• iznenadni bolovi u donjem dijelu trbuha, tipa grčevitih stezanja koji se javljaju u redovitim razmacima;
• konstantni bolovi u predjelu križa;
• pojava sukrvice ili tamno smeđeg iscjetka iz rodnice;
• odilazak plodne vode.
U slučaju pojave bilo kojeg od ovih znakova obvezno se posavjetujte s Vašim ginekologom, u slučaju njegove odsutnosti ili nemogućnosti kontakta javite se svakako u najbližu kliniku.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 34. tjedan

Porod između 34. - 37. tjedna se označuje terminom kasni prerani porod. S 34. tjednom trudnoće započinje Vaš porodni dopust.

Buduća majka
Ako niste bili na bolovanju zbog komplikacija u trudnoći i ako ste do sada radili, vrijeme je za porodni dopust. Porodni dopust je Vaše zakonsko pravo, a obuhvaća četrdesetpet dana prije termina, i šest mjeseci po rođenju bebe. Ako želite, možete koristiti porodni dopust do godinu dana na teret fonda, a do tri godine starosti djeteta neplaćeni dopust. Dodatne informacije zatražite od mjerodavnih službi.

Vaša beba
Premda je svijet Vaše bebe ograničen na unutrašnjost maternice, ona će se ponašati baš kao i svako novorođenče, osim što naravno neće plakati. Sigurno ste prepoznali da Vaša beba ima svoj vlastiti ritam budnosti i spavanja, koji se gotovo uvijek razlikuju od onoga što upravo Vi činite.
Kada je budna, beba će oponašati ritmične pokrete disanja, gutati plodnu vodu, a može i štucati. Pokreće se, sluša, osjeća, možda i raspoznaje mutne obrise, ali prije svega razvitkom moždanih stanica i veza između njih omogućeno joj je da uči.
Beba će puno spavati, njezine oči se pri tome jako pomiču, te stoga pretpostavljamo da može imati i živopisne snove.

Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 43 cm, a teška 2.000 - 2.250 g.

Savjet
Dobro je neko vrijeme prije poroda spakirati stvari koje će Vam trebati u bolnici - ukoliko se trudovi jave ranije nego što ih očekujete, uz svo iznenađenje najčešće se ne sjetite svih stvari koje će Vam trebati za vrijeme Vašega boravka u bolnici.
Nije loše provjeriti u bolnici da li ćete koristiti bolničke ili vlastite spavaćice, kao i to da li osim odjeće koju će beba obući na izlasku iz bolnice trebati ponijeti još nešto drugo potrebno za bebu.
Dok ste u bolnici, trebat će Vam:
• dvije spavaćice koje se otvaraju naprijed;
• 1 kućni ogrtač i papuče;
• 1 ručnik za tuširanje;
• grudnjak za dojenje, ulošci za grudi;
• higijenski ulošci;
• nekoliko udobnih pamučnih gaćica;
• sve potrepštine za osobnu higijenu;
• čista odjeća za izlazak iz bolnice, kao i
• odjeća za dijete u kojoj ćete ga ponijeti kući.
Odjeću za izlazak iz bolnice (Vašu i bebinu) možete povjeriti i Vašem suprugu/partneru, spakiranu u zasebnu torbu koju će Vam donijeti na dan izlaska iz bolnice.
Korisne, premda ne i nužne stvari koje će Vam trebati su tople čarape, telefonska kartica i naravno imenik, nešto za čitati i evtl. foto aparat ili video kamera pripremljena za snimanje.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 35. tjedan

U slučaju preranog poroda Vaša beba bi težila oko 2.550 g, i bila bi potpuno zrela za izvanmaterični život

Buduća majka
Dobitkom na težini, kao i rastom maternice, Vaši organi su potisnuti s uobičajenog mjesta, što je prirodno i ne treba Vas zabrinjavati. U ovo vrijeme poteškoće može stvarati zadržavanje ili retencija tekućine, čije posljedice mogu biti proširene vene, pojava hemoroida, otečeni zglobovi i prsti. Ne oblačite usku odjeću, i ako do sada niste poskidajte prstenje s ruku ako postane pretijesno.
Potrebe ploda za vitaminima i mineralima su u ovo vrijeme osobito veliki, obratite pažnju na prehranu, kao i vitaminske dodatke u prehrani.

Vaša beba
Kako se bliži vrijeme poroda, većina beba leži glavom okrenuta prema izlaznom dijelu porodnog kanala. Koncem 28. tjedna negdje oko 30% beba je okrenuto na zadak, a ovaj broj se do poroda smanjuje, tako da svega 5% beba ostaje okrenuto na zadak i tako se porađa. Ukoliko je Vaša beba okrenuta na zadak, prisutno je dovoljno plodne vode, a posteljica zauzima povoljan položaj - u ovo vrijeme se može pokušati vanjski okret bebe na glavu.
Vanjski okret se sastoji od nježnih pokreta koji se vrše polaganjem i pomjeranjem ruku preko Vašeg trbuha, pri čemu se beba potiskuje iz zauzetog i okreće u željeni položaj. Vanjski okret se zbog mogućih komplikacija obvezno vrši uz intenzivan nadzor u bolničkim uvjetima.
Vaša beba intenzivno napreduje, prije svega snažno se povećava njena težina, u ovo vrijeme dobiva gotovo 200 - 250 g/tjedan! Prije svega se potkožno odlaže masno tkivo, tako da beba zadobiva konačni bucmasti izgled. U ovom tjednu nokti dosežu vrhove prstiju, a kod nekih beba mogu biti i duži, te se nakon poroda mogu naći čak i ogrebotine na licu koje potječu iz intrauterinog života.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 44 cm, a teška 2.300 - 2.550 g.

Savjet
Početak poroda karakteriziraju jedna od dvije sljedeće mogućnosti:
• prsnuće vodenjaka
• početak trudova.
Kod prsnuća vodenjaka možete osjetiti i/ili vidjeti bistru ili lako zamućeno mliječnu ili bezbojnu tekućinu koja nema nikakovog mirisa. Druga stvar koju primjećujte je da ovu tekućinu ne možete zadržati kao urin. U slučaju prsnuća vodenjaka potrebno je javiti se što prije u rodilište. Prsnuće vodenjaka označuje prsnuće plodnih ovoja i veliku mogućnost infekcije ukoliko porod ne započne u najskorije vrijeme. Druga opasnost je uklještenje pupkovine kod naglog otjecanja plodne vode. U ovom slučaju se, dakle, bez odlaganja i bez čekanja trudova javite u bolnicu.
Sasvim druga situacija je kod pojave trudova. Prve kontrakcije maternice se obično osjećaju kao nježna i bezbolna stezanja u donjem dijelu trbuha. Ove prve kontrakcije ćete povremeno osjećati već od 35. - 36. tjedna, a označuju se kao trudovi spuštanja. Trudovi spuštanja spuštaju i učvršćuju bebinu glavu u koštani ulaz male zdjelice. S vremenom kontrakcije/trudovi postaju snažnije i učestalije. Početak poroda karakterizira ritmična pojava trudova, u početku svakih pola sata, potom sve češće: svakih 15 - 20 minuta. Uobičajena je preporuka javiti se u rodilište kada trudovi traju najmanje pola do jednog sata, a njihov ritam je 1 - 2 truda/15 - 20 minuta. Kada ćete se zaputiti u rodilište ovisi naravno još o udaljenosti od rodilišta.
Kada se javiti u rodilište:
• kod prsnuća vodenjaka;
• pojava sukrvice/krvarenja uz trudove;
• pojava ritmičnih trudova: 1-2 truda/15 - 20 minuta;
• pojava bilo kakvih promjena bebine pokretljivosti: javljanje veoma snažnih pokreta ili iznenadno smirenje bebine aktivnosti.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 36. tjedan

Ukoliko to niste do sada učinili, 36. tjedan je krajnje vrijeme da spakirate vaše i bebine stvari za bolnicu.

Buduća majka
U 36. tjednu trudnoće gornji pol maternice (fundus) dosiže najvišu točku. Dopire do same prsne kosti zbog čega ćete vjerojatno osjećati posljedice pritiska uvećane maternice na okolne organe. Prije svega su to pritisak na rebra, pluća i želudac, zbog čega se može javiti neugodna bol ispod rebara, otežano disanje i/ili žgaravica. U Vašoj trudničkoj knjižici liječnik je ovaj položaj maternice vjerojatno označio s F=X pri čemu F označava fundus, a X processus xyphoides - prsnu kost.
U ovo vrijeme kontrole se obavljaju svaka 2 tjedna.

Jedno od trenutačno ne tako važnih djelovanja hormona trudnoće je njihov učinak na korijen kose. Tijekom trudnoće dolazi naime, do sinkronizacije rasta vlasi kose - ujednačavanja faza razvitka folikula vlasi. Radi se o tome da većina vlasi za vrijeme trudnoće intenzivno raste - što će za posljedicu imati pojačano ispadanje kose nakon poroda. Uobičajeno naša kosa raste različitom brzinom, vlasi prolaze u isto vrijeme različite faze razvitka (anagen, telogen, katagen) i ispadaju u različito vrijeme.

Vaša beba
Vaša beba pokazuje prve znake pojačanog odlaganja masnog tkiva, lice bebe se popunjava, glatko je, debeljuškasto, a obraščići već popunjeni. Zadebljali obraščići barem dijelom dolaze usljed razvitka čeljusnih mišića prilikom sisanja palca. Glavica bebe je sasvim oblikovana, a koštani šavi nisu sasvim čvrsti i potpuno srasli, te se kosti mogu za vrijeme poroda nešto primaknuti i čak preklopiti kako bi se veličina glave prilagodila porodnom kanalu.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 46 cm, i teška 2.500 - 2.750 g.

Savjet
Na koji način započinje porod? Naše današnje spoznaje ukazuje da beba stvaranjem određenih tvari sama izaziva svoj porod. Točni mehanizmi nisu sasvim poznati.
Pravom početku poroda prethode još neke, točno određene promjene kao što su:
• spuštanje trbuha;
• sazrijevanje materničnog ušća;
• usporavanje fetalnog napredovanja i
• spuštanje prednjačećeg dijela djeteta u porodni kanal.
Sve ove promjene su od značaja više kao prateće promjene, a ne promjene koje izazivaju početak poroda. U očekivanju početka poroda pokušajte se sasvim normalno ponašati:
• opustite se evtl. i vježbama opuštanja, a vašu pozornost okupirajte laganim šetnjama ili susretima s prijateljima,
• u ovo vrijeme još uvijek je veoma za preporučiti plivanje. Temperatura vode ne bi trebala biti niti prevruća niti prehladna;
• vašu prehranu organizirajte tako da jedete više puta na dan manje obroke i lako probavljive namirnice;
• s pojavom kontrakcija (predtrudovi) ne biste više trebali jesti čvrstu hranu, da bi se u slučaju anestezije mogući rizici sveli na minimum;
• prvi trudovi još uvijek se javljaju u prilično dugim razmacima. Iskoristite ove razmake, i odspavajte. Nikada niste sigurni kada će započeti pravi trudovi.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 37. tjedan

U 37. tjednu trudnoće dolazi do spuštanja trbuha.

Buduća majka
Ako je ovo Vaša prva trudnoća - u ovome tjednu ćete osjetiti olakšanje u smislu popuštanja pritiska na rebra, pluća, želudac i druge unutarnje organe. Daleko lakše ćete disati i jesti. Ovo olakšanje nastupa usljed spuštanja glavice djeteta u malu zdjelicu. Kao posljedica spuštanja glavice u malu zdjelicu, nastupa pojačani pritisak na mokraćni mjehur, zbog čega se javlja pojačani nagon za mokrenjem, kao i učestalo mokrenje. Također možete osjetiti pritisak ili bolove u preponama ili nogama.
Kako Vaša beba i dalje raste, ovo olakšanje će biti kratkotrajno. Koncem 40. tjedna nožice bebe ponovno dosižu Vašu prsnu kost.
Ukoliko Vam Vaša trudnoća dopušta, načinite probnu vožnju do bolnice i obiđite trudnički odjel i rađaonicu, ako je to u Vašoj bolnici običaj.

Vaša beba
S 37. tjednom trudnoće Vaša beba postaje klinički zrela i potpuno spremna za porod. S ovim tjednom se također završava razdoblje mogućeg preranog poroda.
U sljedećim danima beba će i dalje dobivati na težini, pri čemu se ovaj dobitak osobito odnosi na odlaganje masnog tkiva. U ovo vrijeme beba odlaže u prosjeku 14 g masti/dan. Esencijalne masne kiseline ulaze i u sastav mijelina, specijaliziranog omotača moždanih i kičmenih živaca čime započinje i konačni proces dozrijevanja živčanog sustava. Ovaj proces mijelinizacije nastaviti će se i nakon bebinog rođenja.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 47 cm, i teška 2.750 - 2.950 g.

Savjet
Iako je u našim rodilištima još uvijek tradicionalna klasična metoda poroda (ležanje na porodničkom krevetu), a za porod kod kuće - za razliku od nekih drugih zemalja - uopće ne postoje uvjeti, spomenućemo još par zanimljivih mogućnosti.
Umjesto da ležite prikovani za krevet, aktivni porod Vam dopušta da pritom zauzmete različite položaje: primjerice na koljenima ili u čučnju. Takvi položaji mogu olakšati tijek poroda kao i porodne bolove, a dopuštaju i vašem partneru aktivnije sudjelovanje.
"Vierfüßlerstand": porod u položaju koljeno-lakat koji se odvija još uvijek na porodničkom krevetu. Omiljen od strane mnogih rodilja, osobito kada se gornji dio kreveta nešto pridigne. U ovome položaju rodilja je u stanju pojačati snagu trudova još i aktivno težinom svoga tijela.
"Geburtshocker" - porod se vrši u sjedećem položaju na specijalnoj niskoj stoličici bez naslonjača, koja je sprijeda ovalno izdubljena - točno za nesmetani prolaz dječije glavice i tijela. Pri tome se rodilja najčešće naslanja na partnera koji može sjediti iza nje na sasvim normalnoj stolici. U nezgodnoj poziciji se pri ovome položaju nalaze jedino primalja i ginekolog, koji ne rijetko moraju čučati ili ležati na podu koji se prekriva plahtama za ovu priliku.

"Geburtsrad" - porodni kotač (na slici), nazvan još i "Roma - Geburtsrad" po djevojčici Roma koja je 1991. godine prva rođena u ovom položaju. Kotač omogućava gotovo uspravan položaj gornjeg dijela tijela rodilje, što se koristi za pojačanje snage trudova. Kotač je veoma pokretan u svim pravcima i omogućuje niz pozicija za sjedenje, kao i ljuljanje naprijed-natrag i postrance, kruženje zdjelicom i naginjanje unatrag. Prema navodima rodilišta u kojima se koristi porodni kotač, porod protječe brže i bezbolnije.
" Wassergeburt" - porod u vodi, koji se odvija se u plitkom bazenu. Zagovornici ove vrste poroda tvrde da ublažuje porodne bolove, kao i postoperativno krvarenje, te navode manji broj operativno dovršenih poroda. Prema izvješćima klinika u kojima se radi porod u vodi, opasnost od infekcije nije povećana, ono što je svakako povećano je tehnička organizacija osoblja.

Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 38. tjedan

Od 38. tjedna nalazite se "u terminu". Pod širim pojmom "termin" označuje se razdoblje između dva tjedna prije i dva tjedna nakon izračunatog datuma poroda.

Buduća majka
Od 38. tjedna trudnoće, Vaše kontrole će biti u tjednim razmacima. Veoma često uz dosadašnje pretrage se obavlja i antenatalni kardiotokogram: zapis kucaja srca Vaše bebe.
Zadnji tjedni Vaše trudnoće nose uz neizvjesnost i iščekivanje poroda dvije temeljne stvari: pojačani dobitak na težini koji iznosi i do 500 g/tjedan i u većini se odnosi na povećano zadržavanje tekućine. Iz istog razloga nije rijetka pojava edema - otoka. Druga važna pojava u ovo vrijeme je pojava još jedne vrste trudova. Nakon trudova spuštanja javljaju se predtrudovi i lažni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom - predtrudovi i lažni trudovi obično su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko ćete mirovati, sasvim nestaju.

Vaša beba
Vaša beba je savršeno spremna za porod! Beba je već poprilično debeljuškasta. Glavnina lanugo dlačica je nestala, a još samo na pregibima se zadržavaju naslage bjelkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. Ručice su obično prekrižene na prsima, a koljena privučena na prsa. Nokti dosežu vrhove prstiju. Spolni organi su na svom mjestu - testisi su se kod dječaka spustili iz trbuha u skrotum.
U zadnjih nekoliko tjedana u bebinim crijevima se nagomilava probavni materijal, zelenkasto-crne boje koji se naziva mekonium. Mekonium se sastoji od kožnih stanica i lanugo dlačica koje su otpale u plodnu vodu, a beba ih je progutala, od oguljenih stanica crijevnog epitela, raspadnutih krvnih stanica i drugih tvari. Nakon poroda će mekonium biti prva izlučevina Vaše bebe. Ponekada mekonium biva izlučen još i prije poroda, pa se beba rađa prekrivena ovim zelenkastim slojem.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 48 cm, i teška 3.000 - 3.100 g.

Savjet
Ono što Vas najviše može iznenaditi u rađaonici je zasigurno CTG!
CTG je kratica za kardiotokogram (zapis) i kardiotokograf (aparat), koji ste možda i prije poroda vidjeli kod Vašeg ginekologa.
Radi se o aparatu koji elektroničkim putem bilježi kucaje bebinog srca i uporedo s time kontrakcije maternice. Oko Vašega trbuha postave se dva šira pojasa od kojih svaki drži po jedan senzor (ultrazvučnog tipa) spojen na aparat s kojeg možete čuti kucaje bebinog srca kao i vidjeti zapis na traci. Ovdje se radi o vanjskom CTG-u.
Ukoliko je zapis uredan, porod najčešće protječe u svojoj zadnjoj fazi praćenjem kucaja srca vaše bebe isključivo porodničkom slušalicom.
Ukoliko su prisutne bilo kakve smetnje ili naznake patnje djeteta, porod se nadzire do rođenja bebe unutrašnjim CTG-om. Radi se o maloj elektrodici koja se kroz rodnicu i otvoreno maternično ušće pričvrsti na kožu glavice bebe. Ako već nije pukao, tom prilikom se vodenjak umjetno probuši. Nakon rođenja beba može imati malu ogrebotinu na mjestu gdje je bila pričvšćena elektroda, koja veoma brzo zarasta.
Prijavljivanje djeteta...


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 39. tjedan

Ako to niste do sada učinili, najkasnije u 39. tjednu dogovorite pomoć u kući za vrijeme i nakon boravka u bolnici.

Buduća majka
U ovim posljednjim danima pred porod pokušajte ostati mirni. Iskoristite Braxton-Hicksove kontrakcije, trudove spuštanja ili predtrudove kako biste vježbali opuštanje, kao i duboko disanje za vrijeme truda. Pokušajte otpustiti sve misli u vezi s porodom, veoma malo je vjerojatno da će porod teći upravo onako kako ste ga zamislili! Budite spremni na to da će Vaš porod možda biti neuobičajeno dug ili bolan, ili da će se možda dovršiti carskim rezom.
Ukoliko se radi o Vašoj drugoj ili bilo kojoj sljedećoj trudnoći, razmislite o mogućnosti sterilizacije u slučaju dovršenja Vašeg poroda hitnim carskim rezom. Sterilizacija označuje u ovom kontekstu trajno podvezivanje jajovoda, dakle prekid njihovog kontinuiteta. Bilo bi dobro u takvom slučaju podijeliti Vaša razmišljanja s liječnikom koji će vršiti carski rez. Osobito se sterilizacija preporučuje kod žena koje već imaju djecu, a same su teže bolesne (diabetes mellitus, oboljenja srca, bubrega i jetre). Ne zaboravite da je sterilizacija zahvat s trajnim učinkom.

Vaša beba
Prvi susret s Vašom bebom biti će vjerojatno iznenađujući! Najvjerojatnije Vam se njen prvi izgled neće tako jako svidjeti! Beba može biti plavkasta, ljubičasta ili svijetložućkasta, često prekrivena različitim tvarima kao što su verniks, ostatci lanugo-dlačica, vaša krv ili mekonium - bebina prva stolica. Visoka razina Vaših spolnih hormona ostavlja traga i na bebinim spolnim organima i grudima koji su natečeni. Nerijetko se u prvim danima života bebe zna pojaviti i veoma oskudno mliječni iscjedak iz bebinih grudi.
Ukoliko je porod još dulje trajao, glavica zna biti izdužena, a lice natečeno. Nemojte uplašiti Vašu bebu svojom reakcijom! Ona će puno bolje i ljepše izgledati već nakon prvog kupanja.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka oko 49 cm, i teška 3.000 - 3.250 g.

Savjet
Negdje oko 15% svih poroda se danas dovršava carskim rezom. Radi se o kirurškom zahvatu, kada se u općoj ili spinalnoj anesteziji malim poprečnim rezom u donjem dijelu trbuha (nešto ispod "bikini linije") otvara trbušna šupljina i potom maternica, te plodni ovoji i vadi dijete. Za vrijeme dok pedijatar pregledava i zbrinjava dijete, ginekolog izljušti posteljicu, te potom šiva ranu obrnutim redom: prvo maternicu, potom trbušnu stijenku i to sve po anatomskim slojevima kako slijede. Cijeli postupak traje nekih dvadesetak minuta do pola sata: beba se obično vadi već 4 - 7 minuta nakon početka zahvata, a ostatak vremena se utroši na šivanje.
Carski rez je ozbiljna operacija i za potpuni oporavak trebati će Vam nekoliko tjedana. Također je produžen i boravak u bolnici koji obično traje 7 - 10 dana. Nakon operacije ćete osjećati probleme još neko vrijeme prilikom kašljanja ili smijanja, a možete imati i tegobe prilikom sjedenja ili stajanja. Najznačajnije komplikacije zahvata su svakako infekcija, problem gubitka krvi kod zahvata, problem cijeljenja rane, kao i povećana intra- i postoperativna opasnost od tromboze.
Indikacije za carski rez su dvojakog karaktera:
• od strane majke: jako krvarenje (najčešći uzroci jakog krvarenja su placenta previja, prijevremeno odlupljivanje normalno sjedeće placente, ruptura maternice), nesrazmjera/disproporcija u veličini djeteta i obliku ili veličine zdjelice, bolesti majke (teška gestoza, srčane bolesti, šećerna bolest, akutna infekcija herpes genitalisom) i protrahirani porod i
• od strane djeteta: abnormalni položaj djeteta, višeplodne trudnoće, prerani porod kada se očekuje težina djeteta < 1.500g, produljeni porod, patološki CTG kod zatvorenog materničnog ušća, akutna bradikardija ili acidoza tijekom poroda, ispadanje pupkovine i krvarenje kod pogrešne insercije pupkovine (Insertio velamentosa).
Carski rez se može izvoditi kao primarni i kao sekundarni carski rez. Kod primarnog carskog reza, carski rez se unaprijed planira i izvodi "na hladno", prije početka trudova. Sekundarni carski rez se obično izvodi nakon što je započeo porod, a komplikacije nastupile za vrijeme trajanja poroda.
Nekoliko savjeta nakon carskog reza:
• prilikom hodanja pritisnite vašom rukom mjesto reza, na taj način ćete smanjiti izravni pritisak na ranu;
• ukoliko imate bolove prilikom normalnog ustajanja iz kreveta, pokušajte se okrenuti na bok, i tako pomjeriti sve do samog ruba kreveta. Oslonite se na lakat i pokušajte ustati iz tog položaja;
• prilikom dojenja zamolite za pomoć, naštimajte jastuk i oslonite na njega, tek tada primite Vašu bebu.


Trudnoća iz tjedna u tjedan / treći trimestar / 40. tjedan

Konačno je došao i veliki događaj! U 40. tjednu trudnoće porodi se ca 70% trudnica, iako svega oko 3% trudnica na izračunati termin.

Buduća majka
Nakon svih ovih mjeseci iščekivanja konačno će se roditi i Vaša beba. Porod protječe u 4 faze:
• I faza: faza otvaranja vrata maternice
• II faza: porod djeteta
• III faza: porod posteljice
• IV faza: faza intenzivnog nadzora nakon poroda.
Faza otvaranja vrata maternice u principu traje najdulje. Od prvih trudova do poroda djeteta u prosjeku prolazi kod prvorotkinje (primipara - žene koja prvi puta rađa) 12 - 16 sati i kod višerotkinje (multipara - žene koja drugi ili više puta rađa) 8 - 12 sati. U ovoj fazi se uhodavaju trudovi - od slabih kontrakcija koje se javljaju svakih pola sata na početku ove faze, pa sve do jakih, snažnih trudova koji dolaze svake 2 - 3 minute koji su znak brzog dolaska djeteta na svijet.
Kada se glavica spusti sasvim na izlaz zdjelice, a trudovi otvore maternično ušće u potpunosti, javlja se nagon za tiskanjem, snažni i potpuno nehotični pritisak nadolje kojim će se bebina glava sve više i više potiskivati na van. Osobito obratite pozornost na Vaše disanje u ovo vrijeme i poslušajte upute primalje! Nakon rođenja glavice u svega nekoliko minuta roditi će se i cijelo tijelo bebe.
Nakon poroda djeteta nastupa kratka pauza u kojoj ste vjerojatno oduševljeni prvim susretom s Vašom bebom. U ovo vrijeme primalja reže pukovinu i zbrinjava ranu na pupku bebe. Maternica se lagano kontrahira što dovodi do odvajanja posteljice. Posteljica se zatim u nekih 10 - 15 minuta nakon rođenja djeteta porodi spontano ili blagim povlačenjem za pupkovinu od strane primalje.
Nakon poroda ginekolog pregledava porodni kanal i zbrinjava eventualno nastale povrede. U rađaonici ćete ostati još nekih 2 sata, a primalja će redovito kontrolirati Vaš izgled, tlak i intenzitet krvarenje nakon poroda. Veliki događaj ostaje sada već iza Vas, a počinju se javljati prva pitanja i dileme oko dojenja i zbrinjavanja Vaše bebe.
Ako ste stigli dovde - onda je Vaša beba vrlo brzo u Vašem naručju, a sve što Vam možemo poželjeti je - sretno!

Vaša beba
Prije nego što ćete dobiti Vašu bebu u naručje, primalja i/ili ginekolog, a sve češće i u našim bolnicama Vaš suprug ili partner prerezati će pupčanu vrpcu koja će se potom podvezati. Slijedi prvi pregled bebe koji se obavlja odmah nakon rođenja u 1. minuti života, te potom ponavlja u 5. minutoj života. Ovaj test (Apgar skor) obuhvaća ispitivanje kucaja srca bebe, njeno disanje, mišićni tonus, boju kože i reflekse. Svaki od ovih parametara se ocjenjuje brojčano s 0, 1 i 2. Naravno da je najviša ocjena 10, a sve iznad 7 je normalno. Tako idealan Apgar skor iznosi 10/10. Ukoliko je Apgar manji od 7, pozvati će se pedijatar, a ispitivanje bebe nastaviti na posebnom odjelu za bebe.
Osim određivanja Apgar skora, beba će se naravno izvagati, izmjeriti će se njena dužina kao i opseg glavice. Detaljnijim pregledom će se provjeriti zatvorenost kralježnice, spolni organi, pokretljivost kukova, odnosno isključiti druge nepravilnosti.
Dužina i težina bebe:
Vaša beba je dugačka 48 - 51 cm, i teška između 3.500 - 4.000 g, uz mogućnost velikih razlika.

Savjet
Za vrijeme poroda, da bi se spriječio nastanak grubih oštećenja mekih tkiva izlaznog dijela porodnog kanala, uobičajeno je ( u ~ 60% prvorotkinja) napraviti mali rez na međici (perineumu) koji se naziva episiotomia. Epiziotomija je kirurška rana, pa se prema tome i zbrinjava kirurškim šivanjem u lokalnoj anesteziji.
Šavovi koji idu izvana na kožu su od nerastvorljivog materijala i oni se obično skidaju 3. - 4. dan nakon poroda, u svakom slučaju prije nego što ćete otići kući. Šavovi koji ostaju u rodnici su od rastvorljivog materijala (catgut), i sami će se istopiti tijekom prvih 7 - 10 dana.
Za olakšanje procesa cijeljenja i ublažavanje bolova nastalih nakon epiziotomije, preporučaju se sjedeće kupke u mlakom čaju od kamilice, kalendule, arnike ili hrastove kore. U prvo vrijeme izbjegavajte sjedenje: ili lezite ili se krećite. Kod sjedenja, ako ćete imati poteškoća, sjedite na jastuku. Tako ćete smanjiti pritisak na međicu. Ako vas peče dok mokrite, pokušajte za to vrijeme polijevati taj dio toplom vodom. Topla voda razrjeđuje urin i tako sprječava pečenje.
slika

slika

Avatar
cipiripi
Forumsko vječno sunce
Forumsko vječno sunce
Postovi: 10192
Pridružen/a: 10 kol 2009, 23:03

Re: Trudnoca iz tjedna u tjean

PostPostao/la cipiripi » 23 kol 2010, 21:45

ovakve stvari i jos sa slicicama sam ja stalno trazila po netu kad sam bila trudna
sve me zanimalo #163# #163#
slikaslikaslikaslikaslika
slikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslikaslika
slika
slika


Natrag na “Sve o trudnoći”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.