Ticino masa za oblaganje torti, u kućnoj izvedbi

Podijelite sa nama ono što volite pripremati

Moderator/ica: *anna*

Ticino masa za oblaganje torti, u kućnoj izvedbi

PostPostao/la *anna* dana 13 vel 2010, 23:59

Sastojci
5 dkg biljne masti
1/2 kg šećera u prahu
3 žlice soka od limuna
2 žlice vode
1 žličica vode
boje po želji


Priprema

1. Mast,limunov sok i dvije žlice vode istopite na laganoj vatri(ne smije proključeti)

2. Polovicu od pola kile šećera,malo po malo dodajte u tekućinu i brzo i neprestano miješajte(pjenjačom) da se ne bi stvorile grudice.
3. Kada ste potrošili tu polovicu šećera i dobili finu gustu masu,pojačajte vatru i pustite da zakuha.

4. Miješajte i dalje i kuhajte odprilike jednu minutu.

5. Maknite sa vatre i preostalu količinu šećera opet malo po malo stavljajte uz stalno miješanje(sada uzmite kuhaču).

6. Počet će se stvarati gusta masa i na kraju ćete dobiti “loptu”.

7. Ostat će malo masnoće sa strane ali vi kuhačom i dalje miješajte.

8. Prebacite masu u posudu,poklopite ju i neka se ohladi(ali neka ostane mlaka)

9. U tom trenutku će masa biti malo tvrda ali ju i dalje mjesite ali sada rukama.

10. Uzmite malu žličicu vode i dodajte u masu pa prstima mjesite(ljepit će se za ruke)

11. Malo šećera u prahu stavite na podlogu,istresite masu pa mijesite dok ne dobijete fino elastično tijesto.

12. Nemojte pretjerati sa tom dodatnom količinom šećera da se ne bi opet stvrdnula masa.

13. Zamotajte u foliju za svježinu i stavite u zatvorenu plastičnu posudu.

14. Što duže bude stajala,masa će biti ljepša a napravite ju dan prije nego što ćete s njom raditi.

15. Boje i ekstrakte dodajte po želji i ako ste masu razrijedili tekućom bojom opet se malo pomozite šećerom.

16. Oblažite torte,radite ukrase a za veće torte povećajte masu.
slika

slika
Avatar
*anna*
Forumsko vječno sunce
Forumsko vječno sunce
 
Postovi: 5593
Pridružen/a: 23 srp 2009, 01:16
Lokacija: Rijeka

Re: Ticino masa za oblaganje torti, u kućnoj izvedbi

PostPostao/la aleksinamama dana 14 vel 2010, 00:06

Evo recepta kako napraviti domaću ticino masu.
Jako je slična plastelinu

Recept sam našla na netu:

TICINO MASA
SECERNA SMOLA
60 ml hladne vode
1 vrećica + zlicica zelatine u prahu
8 zlica fruktoze (ili glukoze)
15 ml glicerina
1 kg secera u prahu

* secer u prahu za daljnji rad

u vodu umjesati zelatinu i pustiti da nabubri
Fruktozni secer staviti sa zlicom vode u posudu na laganu vatru da se otopi pa malo pojacati vatru da se pretvori u gusti sirup - ali ne smije se karamelizirati
10 ak sekunda ga pustiti pa malo po malo dodavati glicerin stalno mjesajuci
tu vrucu smjesu polako ulijevati u zelatinu i mjesati da se otopi
U dublju posudu staviti secer u prahu, napraviti udubinu u sredini pa malo po malo ulijevati smjesu i mijesati. Smjesa mora biti kompaktna, kao plastelin

Sprema se u vrecicu pa u posudu s dobrim poklopcem - da ne udje zrak, onda se susi/ stvrdne

Radi se kao sa tijestom samo sto umjesto brasna koristiti secer u prahu ili gustin
znaci cistu povrsinu posipati secerom u prahu i na tome mjesiti smjesu do zeljene tvrdoce/mekoce
Napomena: nemojte raditi s toplom masom, neka malo odstoji jer će vam biti pregnjecava.

Bojati jestivim bojama

MARSHMALLOW:
250 gr marshmallow-bijeli
500 gr secera u prahu
1,5 žlica vode

secer u prahu za rad

Otopiti marshmallow s vodom u mikrovalnoj (na skroz lagano, samo da se može mijesiti (cca. 10 sek) i zamijesiti s šećerom u prahu. Ako je pretvrdo dodati malo vode, ako je premekano šećera u prahu.

Marshmallow se može kupiti u nekoj većoj trgovini (ima i u Mulleru bijelih) no obično su šareni (oni spužvasti bomboni)


Razlika:
Marshmallow se ne stvrdne do kraja i mekaniji je, dok se domaći ticino stvrdne skroz pa je idealan za neke figurice


Masu treba dobro zamotati u vrećicu i zatvoriti u kutiju na suhom i tamnom mjestu. Može stajati i do 3 mjeseca (neki spominju i duže, no ja sam nekako ipak ograničila na ta 3 mj)

Ljepljenje mase
Ja masu ljepim tako da otopim malo ticino mase s vodom (napravi se pasta i to je super za ljepilo). Čak sam jednom ljepila i s pekmezom, pa je i to ok opcija

Buttercream
Omjer margarina i šećera u prahu 1:1 (npr. u 250 g margarina (na sobnoj temperaturi) umiksati 250 g šećera u prahu
Ako se cijela torta premaže buttercreamom prije stavljanja mase onda neće probijati ni mlijeko ni voda i otapati masu. Ako ne stavljate buttercream obavezno neka budu neke "teže" kreme (one starinske s margarinom) jer će neka lagana parfe, jogurt ili mliječna otopiti ticino.

Bojanje ticino mase
Bojati jestivim bojama.
Avatar
aleksinamama
Blještava zraka
Blještava zraka
 
Postovi: 1480
Pridružen/a: 23 srp 2009, 23:12

Re: Ticino masa za oblaganje torti, u kućnoj izvedbi

PostPostao/la dunja09 dana 14 vel 2010, 00:23

ti bokca,što bi mc rekla!
Avatar
dunja09
Veliko sunce
Veliko sunce
 
Postovi: 2929
Pridružen/a: 23 srp 2009, 23:14

Re: Ticino masa za oblaganje torti, u kućnoj izvedbi

PostPostao/la renata dana 14 vel 2010, 12:22

ma hvala lijepo.. ja ostajem pri šlagu #21# #21# #21#
slika
Avatar
renata
Forumsko vječno sunce
Forumsko vječno sunce
 
Postovi: 10778
Pridružen/a: 26 srp 2009, 11:29
Lokacija: Osijek


Natrag na Recepti

Online

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.